Ministar upozorio
20

U ZHK još nije utvrđen nulti pacijent, kanton u ozbiljnoj situaciji

G. Š.
U Zapadnohercegovačkom kantonu još nije utvrđen nulti pacijent zbog čega se čitav kanton nalazi u veoma ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji, kazao je na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić.

''Imamo određeni broj od tri mjesta gdje je potvrđen koronavirus i smatramo da će se u narednom periodu to još više zakomplicirati jer nulti pacijent u našem kantonu još nije detektiran'', kazao je ministar Pejić izrazivši zabrinutost stanjem u tom kantonu.

Što se tiče Posušja, kako naglašava, epidemiološka služba treba odraditi poseban posao jer tu ima jedna poveznica sa Međugorjem i to se provjerava.

''U našem kantonu je 20 pozitivnih oboljenja od koronavirusa, mi smo nažalost imali i jednu smrt. Imamo još jednu osobu na respiratoru i žena je životno ugrožena, stanje joj je jako ozbiljno. Što se tiče ostalih oni se uz konzultacije sa liječnikom nalaze u stabilnom stanju te imaju upute da se jave u slučaju određenih simptoma kako bi se reagiralo što prije i preveniralo pogoršanje njihove slike. Oni trenutno nisu za hospitalizacije, što ne znači da neće biti u narednom periodu'', pojasnio je ministar Pejić.

Broj zaraženih u Zapadnohercegovačkom kantonu isti je kao i dan radije. Radi se od 20 osoba, od toga 13 u Širokom Brijegu, četiri iz Gruda i troje iz Posušja.

''Prema zadnjim podacima zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se trenutno nalazi 1002 osobe, Uzeti su uzorci od još tri osobe i rezultati testova znat će se u popodnevnim satima'', kazao je ministar Pejić.

Zbog ozbiljnosti situacije izazvane pojavom koronavirusa predsjednik vlade ZHK i Šef kriznog Štaba Zdenko Čosić izražavajući ozbiljnu zabrinutost je pozvao je sve građane tog kantona koji žive u zemljama zahvaćenim koronavirusom da za blagdan Uskrsa ne dolaze i da se svi građani pridržavaju mjera zaštite o širenja koronavirusa koliko je god to moguće.