Upozorenje nadležnih
23

U ZHK bi moglo doći do lokalne transmisije i potpunog gubljenja kontrole nad virusom

G. Š.
U Zapadnohercegovačkom kantonu moglo bi uskoro doći do lokalne transmisije i gubljenja kontakata sa zaraženim osobama, što bi moglo zakomplicirati borbu protiv koronavirusa u tom kantonu, kazano je na konferenciji za novinare Štaba Civilne zaštite ZHK u Širokom Brijegu.

Ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić je kazao kako su u toku protekla 24 sata u tom kantonu od 24 testirane osobe tri bile pozitivne na koronavirus i da su sve vezane za Grude.

''Od tri osobe dvije su vezane za klaster u Grudama, a treća osoba nije povezana za taj klaster, ali se nadamo da ćemo u naredna 24 sata pronaći poveznicu. U slučaju da ne pronađemo poveznicu, onda imamo lokalnu transmisiju'', kazao je ministar Pejić.

Naglasio je kako su u Širokom Brijegu pronađene sve poveznice, ali lokalna transmisija koja bi se mogla stvoriti novim slučajem zaraze mladog muškarca u Grudama je, prema njegovim riječima, zabrinjavajuća za čitav kanton.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Upozoravajući na ozbiljnost situacije u tom kantonu, apelirao je na sve građane da se pridržavaju mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom. Posebno je naglasio kako je potrebno da svi građani u vrijeme kad penzioneri odlaze u poštu ili banku po svoje penzije puste njih i ne stvaraju gužve.

Svjesni ozbiljnosti situacije izazvane pojavom koronavirusa u ZHK, kako je kazao kantonalni načelnik Štaba CZ Drago Martinović, nadležni organi rade sve da bi spremno odgovorili situaciji koja ih može zadesiti.

''Dva izolatorija su već spremna. U sportskom centru u Širokom Brijegu je već spremno 70 kreveta, a 50 u sportskoj dvorani u Ljubuškom'', kazao je Martinović dodajući kako se još uvijek intenzivno radi na tome da bi ovaj kanton što spremnije odgovorio izazovima koje donosi pandemija koronavirusa.

Sekretar Crvenog križa ZHK Josip Zelenika ističe kako volonteri te humanitarne organizacije od prvog dana pomažu najugroženijim osobama na razne načine, kako kroz donacije tako i pomoć starim i iznemoglim osobama, koje nisu u mogućnosti kretati se zbog naredbi nadležnih institucija ili lošijeg zdravlja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHK, do sada je 39 osoba zaraženo koronavirusom, od kojeg su u tom kantonu umrle tri osobe.

U samoizolaciji je 921 osoba, od čega su 102 osobe s područja Gruda, 180 ih se nalazi u Ljubuškom, 325 u Posušju i 314 osoba u Širokom Brijegu.