Košta 2 miliona eura
19

U zeničkom zatvoru grade novi paviljon za smještaj 236 osuđenika

E. M.
Detalj sa sastanka u KPZ Zenica (Foto: Vlada ZDK)
Detalj sa sastanka u KPZ Zenica (Foto: Vlada ZDK)
U Kazneno-popravnom zavodu Zenica ovog mjeseca bi trebala da počne izgradnja Paviljona IX, kapaciteta 236 osuđenika, koji će u potpunosti biti usklađen sa zahtjevima Evropske unije kada je u pitanju smještaj, boravak i aktivnosti osuđenih osoba.

Projekt vrijedan 2.157.000 eura finansirat će Delegacija EU iz sredstava IPA 2015 namijenjenih razvoju sektora pravosuđa u BiH. Izgradnja objekta površine 2.686 kvadratnih metara koji bi trebao biti u funkciji za godinu dana, povjerena je konzorciju kompanija "Almy Gradnja" "Almy" i "Deling" iz Zenice, a nadzor će vršiti zenička firma "Aksa".

Planovi i dinamika izgradnje objekta predstavljeni su na prezentaciji u upravi KPZ-a u prisustvu premijera Mirze Ganića i ministra pravosuđa i uprave Nebojše Nikolića.

Foto: Vlada ZDK
Foto: Vlada ZDK

"Razvoj sektora pravosuđa je među prioritetima Vlade i ovom prilikom se zahvaljujem institucijama EU koja je osigurala sredstva za ovaj kapitalni projekt. Investicije imaju punu podršku Vlade, jer pokreću domaći sektor građevinarstva i ekonomiju Zeničko-dobojskog kantona, a paralelno se proširuju zatvorski kapaciteti sukladno propisima EU", kazao je premijer Ganić.