Za dan džamija
92

U zeničkom naselju Brist svečano otvorena džamija "Safija"

Piše: S. H.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana džamija u Bosni i Hercegovini danas je u zeničkom naselju Brist svečano otvorena džamija "Safija" vakifa Salke i Jesenka Džananovića.

Izgradnja džamije "Safija" polaganjem kamena temeljca počela je na Dan džamija u BiH 2015. godine čime je počelo ostvarenje sna zeničkih poduzetnika Salke i Jesenka Džananovića.

Današnja vjerska manifestacija počela je učenjem odlomaka iz Kur'ana koje je proučio Ishak ef. Efendić, a pozdravnu riječ je uputio Jakub ef. Salkica.

"Dozvolite mi da se u ovom mubarek danu zahvalim svima što ste se odazvali na ovaj blagoslovni trenutak ibadeta i dove. Danas je veliki dan za Zenicu, zenički muftiluk i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Danas je veliki dan za sve nas što svjedočimo trenutku kada porodica Džananović predaje džamiju ljudima koji će se u njoj sjećati Allaha. Danas je mubarek za sve ljude koji vjeruju da su džamije mjesta sedžde, gdje čovjek čisti dušu od zagađenosti i pronalazi tišinu od užasne galame", kazao je Salkica.

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zenica Muhamed ef. Begagić je iskazao zadovoljstvo što je u zeničkom medžlisu zvanično otvorena još jedna džamija.

"Zadovoljstvo mi je što imamo još jednu džamiju, a u našem Medžlisu ćemo ove godine otvoriti još četiri džamije. Hvala vakifima Džananović i njegovoj porodici i uvjeravam vas da je ovo najveća korist od novca kojeg imate. Džamija će nas okupljati, hrabriti i podučavati o zajedništvu", kazao je Begagić.

Vakif Salko Džananović se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali današnji događaj, ali i ljudima koji su svojom podrškom pomogli da se ova džamija napravi.

"Hvala vam što ste došli da s nama i mojom porodicom podjelite ovu sreću. Hvala mom prijatelju Zijadu Maličbegoviću koji je pratio gradnju ove džamije. Vama koji ste ovdje u ovolikom broju od srca hvala", kazao je Džananović.

Paroh Marko Maleš ispred Odbora za Međureligijsku saradnju Zenice je izjavio da mu je drago što njegove komšije imaju još jedno mjesto za molitvu.

"Uvijek je plemenito podizati bogomolje jer su one mjesta odakle se uznose molitve Bogu, a čuju se i poruke mira, tolerancije i ljubavi. Drago mi je da su moje komšije dobile novu džamiju, da mogu da klanjaju i neka je sa srećom i Bogom blagoslovljena", poručio je Maleš.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović zahvalio se predstavnicima katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice u Zenici što su svojim prisustvom uveličali današnji događaj.

"Danas ovaj dan doživljavam kao dan rođenja jer su braća Džananović, koji su moji prijatelji, a s kojima sam razgovarao prije 15 godina o želji da se na ovom mjestu izgradi Allahova kuća, doživjeli da ispune svoj san. Zenica je uvijek bila grad duhovnosti, čestitih i dobrih Bošnjaka, a tokom agresije pokazala je visok stepen tolerancije, suživota, poštovanja i uvažavanja. Sretni smo što u Zenici čujemo glas mujezina i zvona s pravoslavne i katoličke crkve, ali i glas iz sinagoge. Braća Džananović su shvatili da djeca i bogatstvo jesu ukras, ali su shvatili i da Allah kaže da je to iskušenje. Blago se onome ko shvati da je imetak dar Boga kojeg treba podijeliti sa svima kojima je Allah uskratio takav dar", izjavio je Dautović.

Zamjenik reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajić je danas prisutne podsjetio na riječi Muhammeda a.s. koji je zabranio rušenje tuđih bogomolja.

"Allah je stvorio čovjeka i u njegovu prirodu mu dao da se natječe u životu dok je živ, ali vjernik se ne smije natjecati u činjenju lošeg jedni drugima. Vjernik mora da se natječe u činjenju dobra i pobožnosti. Mi smo se ovdje okupili da govorimo o lijepim stvarima, ali naša prošlost je ta na koje se moramo podsjetiti, pogotovo na današnji dan. Na današnji dan je porušena Ferhadija džamija. Bošnjaci dok su živi ne smiju zaboraviti toliko rušenja džamija i ubijenih imama", izjavio je Smajić te dodao:

"Za takve koji ruše bogomolje bez obzira kojoj vjeri pripadaju, podsjetit ću vas na riječi poslanika Muhammeda a.s. koji je kazao da muslimani ne smiju rušiti bogomolje, ubijati ili pomjerati svećenike iz njihovih samostana, uništavati usjeve i učiniti ništa nažao onima koji nisu kao oni."

Istakao je kako Allahove kuće grade vjernici, koji vjeruju da će njihov imetak koji je uložen u dobro, koristi za dobro svim ljudima, biti nagrađen deseterostruko.

"Božje kuće prave oni koji čine razna dobra djela i to čine iz bogobojaznosti, a ne ugleda sredine, već da bi stekli ugled kod svog Stvoritelja. Oni koji tako rade na ovom svijetu, koji čine dobra djela i koji ih ohrabruju, svi se mogu nadati oprostu i da su na pravom putu. Mi u Islamskoj zajednici smo prepoznali rušenje džamija i na takav način podržavanje muslimana, tradicije i kulture življenja. Odlučili smo da uz podršku dobrih Bošnjaka koji su shvatili događaja iz 1992 - 1995. godine i prihvatili program rada, da svaku porušenu džamiju uspravimo i da se sa svake munare čuje ezan i poziv na molitvu i mir. Svaki nišan na našim mezarjima ćemo ispraviti. Drago mi je da su na našim skupovima predstavnici drugih religija, mi to hoćemo i znat ćemo da cijenimo. Nikada se u BiH nisu gradile sinagoge, crkve i džamije, a da svi građani nisu učestvovali koliko mogu", izjavio je Smajić.

Poručio je da mu je žao što današnjem događaju nisu prisustvovali premijer i gradonačelnik koji kao predstavnici vlasti koji trebaju podržati islamsku zajednicu.

"Politike su učinile veliko zlo na prostorima BiH. Mi propagiramo mir, slogu i što bolji život. Želim da na takav način budemo uvaženi i od naših političara", zaključio je Smajić.

Nakon svečanosti i obraćanja prisutnima proučeni su odlomci iz Kur'ana, a zatim su zvanice i gosti iz cijele BiH klanjali podne-namaz u novootvorenoj džamiji.