{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U zeničkom muzeju predstavljene pravoslavne ikone stare više od stotinu godina

3.9.2015. u 16:45
28
68
U zeničkom muzeju predstavljene pravoslavne ikone stare više od stotinu godina
28
Izložbom ikona Hrama rođenja presvete Bogorodice u Muzeju grada Zenica počeo je program obilježavanja 130. godišnjice izgradnje Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.
U sklopu današnje izložbe pored fotografija koje govore o rođenju Presvete Bogorodice i njenom životu predstavljene su i liturgijske sasude koje se nalaze u pravoslavnoj crkvi u Zenici.

Domaćin današnje izložbe bio je Muzej grada Zenice, a direktor Muzeja, Adnadin Jašarević je kazao kako je današnja izložba odlična prilika da se građani Zenice upoznaju sa bogatstvom Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

"Naš je posao prije svega da pokažemo istinu i zaštitimo baštinu. Ona istina koju mi pokazujemo nije obojena ideologijom, politikanstvom, mi predstavljamo stvari kakve jesu. Danas predstavljamo Hram rođenja Presvete Bogorodice ovom izložbom, a svi koji nisu bili u prilici svratiti u hram da vide kakvo bogatstvo posjedujemo u Zenici, danas imaju priliku sve ovo vidjeti. Nikada ne smijemo zaboraviti da se u ovom gradu jutrom čuju i ezani i crkvena zvona. Ovo je grad koji ne treba zatvarati vrata, već otvarati, treba da raspolažemo znanjem, a ne predrasudama i tome služe ovakvi programi", kazao je Jašarević.

U ime vjerskih službenika danas su u Muzeju prisustvovali fra Zdravko Anđić, Mato Maleš, don Ivan Lovrić, Josip Gudiljak, Milan Džukić i Kenan Hodžić.

Paroh zenički Mato Maleš je kazao kako će u sklopu obilježavanja 130. godišnjice izgradnje Hrama rođenja Presvete Bogorodice biti održano više vjerskih, edukativnih i zabavnih programa.

"Ovo su značajne ikone za nas i evo danas smo ih iznijeli u Muzej kako bi se ljudi upoznali s njima. Mi imamo u planu do 21. septembra organizovati još neke manifestacije u vidu tribina, koncerta u Bosanskom narodnom pozorištu, svete liturgije i svečane akademije", zaključio je Maleš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: