Poznat plan vakcinacije
96

U zeničkoj areni će se vakcinisati 1.000 osoba dnevno, samo još nedostaju vakcine

E. M.
Gradska arena "Husejin Smajlović" (Foto: E. M./Klix.ba)
Gradska arena "Husejin Smajlović" (Foto: E. M./Klix.ba)
U Zeničko-dobojskom kantonu uskoro bi trebala početi masovna imunizacija stanovništva. U Zenici će te aktivnosti biti provedene u Gradskoj areni "Husejin Smajlović", dok će u drugim općinama i gradovima u kantonu biti realizovane u domovima kulture, društvenim domovima i sportskim dvoranama.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je masovna imunizacija u velikim dvoranama bitna, u slučaju da u BiH dođu vakcine Sputnik V, ali i druge, zbog načina distribucije.

"U manjim općinama su određeni timovi i objekti koji će, pa i van radnog vremena, vršiti vakcinaciju stanovništva. Samo nam je problem nedostatak vakcina. U Gradskoj areni 'Husejin Smajlović' planirano je da se dnevno vakciniše do 1.000 ljudi, a u manjim mjestima će prema kriznom planu operativnog štaba biti osigurani objekti mimo zdravstvenih ustanova, kako bi drugi ljudi nesmetano koristili ambulante i domove zdravlja", kazao je Jupić.

Dodao je da još uvijek nemaju saznanja kada bi trebale doći vakcine, koje i u kojim količinama, ali da je najbitnije da su spremni i organizovani.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Šef tima za imunizaciju Zeničko-dobojskog kantona dr. Alis Kozica potvrdio je za Klix.ba da je do sada zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za zaposlenike, a domovima zdravlja i za imunizaciju građana te staračkim domovima, dva u Zenici i po jednom u Usori i Žepču) podijeljeno oko 6.600 vakcina (AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa).

U domove zdravlja u utorak je distribuirano 1.140 vakcina za revakcinaciju "rezervisanim" Pfizer vakcinama (druga doza za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača).

Plan vakcinacije u gradskoj areni (Foto: E. M./Klix.ba)
Plan vakcinacije u gradskoj areni (Foto: E. M./Klix.ba)

"U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBiH, koji nam dostavlja vakcine za daljnju distribuciju domovima zdravlja. Nezvanične najave kazuju da bi to bilo u posljednjim danima aprila ili tokom maja. Završena je prva faza vakcinisanja u ZDK, gdje je vakcinisano nešto više od 2.700 osoba u zdravstvenim ustanovama, prvo u javnim domovima zdravlja, bolnicama, a u kasnijoj fazi u privatnim stomatološkim ordinacijama, apotekama i klinikama. Svi koji su iskazali želju su vakcinisani i onda se prešlo na fazu vakcinisanja starijih građana", dodao je Kozica.

U ZDK je završeno i vakcinisanje po staračkim domovima. U manjim mjestima je početkom, a u većim mjestima krajem prošle sedmice počela i imunizacija osoba starijih od 75 godina, ali i uopćeno u dobi 60+ godina i hroničnih bolesnika. Za to koga vakcinišu i kojom dinamikom odgovaraju i građane pozivaju domovi zdravlja. Prema podacima iz domova zdravlja, do ponedjeljka je upotrijebljeno oko 1.600 vakcina. Iz svake nove isporuke, od onog što pripadne Federaciji, ZDK dobija 15 posto, a onda se to distribuira po interesu/prijavama i broju stanovnika na 12 općina/gradova ZDK.

"Prije početka vakcinisanja opće populacije, dok su još bili vakcinisani zdravstveni radnici, bio je iskazan interes za vakcinisanje oko 20.000 osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika. Na taj broj treba dodati i mlađe, koji se isto mogu prijavljivati, ali ti spiskovi nam u ovoj fazi nisu dostavljani", izjavio je Kozica za Klix.ba.

U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranje provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni "Husejin Smajlović".

Na ovaj način će se u elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu primanja i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.

Iz Doma zdravlja Zenica su kazali da će tokom masovne vakcinacije u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" biti angažovano oko 150 zdravstvenih radnika, pripadnika Civilne zaštite Zenice, aktivista Crvenog krsta Zenica i radnika JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"U Gradskoj areni Zenica će na dan vakcinacije za naše građane biti napravljeno sedam punktova za ljekarske preglede, sedam punktova za vakcinaciju, sedam punktova za administraciju i čekaonica za opservaciju, gdje će građani nakon primljene vakcine biti pod nadzorom medicinskih radnika JU Dom zdravlja Zenica", kazali su nam iz ove ustanove.

Dodaju da čitav proces ne bi trebao trajati duže od pola sata te da će vrijeme i datum vakcinacije biti naknadno određeni u zavisnosti od pristizanja većih količina vakcina.

Zeničko-dobojski kanton spremno će dočekati veće količine vakcina za imunizaciju stanovništva protiv pandemije koronavirusa, a sve zdravstvene ustanove, radnici te nadležni su složni da je dobar plan vakcinacije pola urađenog posla te su još jednom od građana zatražili poštivanje epidemioloških mjera, kako do vakcinacije, tako i nakon što je obave.