BiH
15

U Zenici sve veći broj vozila, nadležni razmatraju izgradnju podzemnih garaža

Piše: E. M.
Problem sa parkingom svakodnevnica vozača (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Problem sa parkingom svakodnevnica vozača (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Na području Zenice sve je veći broj registrovanih vozila, a vlasnici se iz dana u dan susreću s problemom parking prostora. Iz Gradske uprave Zenica za Klix.ba su istakli da su upoznati o problemu s kojim se susreću građani te da rade na njegovom rješavanju.

Parkiranje po trotoarima, pretrpanost parkinga, kako besplatnih, tako i onih uz naplatu, svakodnevnica je u Zenici. Iako su iz Gradske uprave Zenica već neko vrijeme tražili investitore za gradnju podzemnih garaža, do danas njihovi planovi nisu realizirani.

U razgovoru za Klix.ba pomoćnica gradonačelnika za prostorno uređenje Zenice Semira Karić je pojasnila kako je broj registrovanih vozila u Zenici mnogo veći u odnosu na stacionarni saobraćaj kojim grad raspolaže.

"Mi nemamo dovoljno stacionarnog saobraćaja i to je problem. Jedino moguće rješenje koje bi bilo trajnije je izgradnja podzemnih garaža. Naravno, prvo je potrebno uraditi analizu cijelog saobraćaja, ali vjerujemo da bi izgradnja podzemnih garaža riješila ovaj problem", izjavila je Karić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Prema dosadašnjim analizama, šest lokacija na području Zenice pogodno je za gradnju podzemnih garaža, ali investitori nisu bili zainteresovani za ovakve projekte.

"Aktivnosti i provjere koje smo uradili do danas pokazuju da investitori nisu zainteresovani za gradnju podzemnih, već žele graditi nadzemne garaže. S obzirom na to da veliku gustoću saobraćaja imamo upravo u užem gradskom jezgru, smatramo da nije moguće uraditi nadzemne garaže te da su jedino rješenje podzemne garaže", pojasnila je Karić te dodala da se nada da će sa novim gradonačelnikom uspjeti realizirati ove planove kroz nove tendere.

Jedna od lokacija za gradnju podzemnih garaža je i Trg Bosne i Hercegovine (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Jedna od lokacija za gradnju podzemnih garaža je i Trg Bosne i Hercegovine (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Iz Gradske uprave Zenica su istakli kako kroz realizaciju ovakvih projekata za cilj imaju očuvanje zelenih površina u Zenici ili njihovo iskorištavanje za nova sportska igrališta te da je najveći problem napraviti balans između navedenog.

U narednom periodu, nakon analize lokacija i raspisivanja tendera, bit će poznato na koji način će biti riješen problem nedostatka parking prostora u Zenici.