Gradsko groblje "Crkvice"
0

U Zenici sahranjen glumac Žarko Mijatović

Piše: E. B.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U prisustvu velikog broja sugrađana, prijatelja i članova porodice na gradskom groblju "Crkvice" u Zenici sahranjen je pozorišni i filmski glumac Žarko Mijatović.

Povodom smrti Žarka Mijatovića u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održan je komemoracijski skup, a o životu i djelu barda bosanskohercegovacke teatarske scene govorili su glumci BNP-a Zenica Faketa Salihbegović – Avdagić i Robert Krajinović, reditelj Gradimir Gojer i profesor Nedžad Fejzić, teatrolog BNP-a Zenica.

Iza Žarka Mijatovića ostale su brojne teatarske, televizijske i filmske uloge koje su svoju umjetničku potvrdu i društvenu valorizaciju dobile, između ostalog, i Dvadesetsedmojulskom nagradom, Nagradom grada Zenice, Zlatnim lovorovim vijencem Internacionalnog festivala MESS i brojnim drugim društvenim i umjetničkim priznanjima i nagradama.

Njegovi prijatelji i sugrađani će ga pamtiti kao dragu osobu spremnu pomoći i razgovarati. Kao čovjeka koji je najveći dio svog stvaralačkog opusa poklonio poklonicima pozorišta i Zeničanima, sa kojima je bio i ostao i tokom ratnih godina. Njegov odlazak sa ovog u bolji svijet, u vječnost, predstavlja nenadoknadiv gubitak za bosanskohercegovačko glumište, teatarsku umjetnost i kulturu u cjelini.