Sredstvima EU i ZDK
45

U Zenici otvoren novi dio Općinskog suda, slijedi obnova postojećeg

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Općinskom sudu u Zenici danas je uz prisustvo visokih delegacija kao i predstavnika VSTV-a i kantonalne vlasti svečano otvoren novoizgrađeni dio Općinskog suda u koji je Evropska unija investirala dva miliona eura.

Radovi na izgradnji "palate" općinskog suda Zenici koja spaja Kantonalno tužilaštvo ZDK i Općinski sud u Zenici završeni su nedavno, a danas je i svečano pušten u rad objekat za koji je Evropska unija izdvojila dva miliona eura.

Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković u obraćanju prisutnima je kazala da godinama bilježe pozitivne rezultate rada što je prepoznala i Evropska unija koja je podržala ovaj projekt.

"Ovo se ne odnosi samo na izgradnju aneksa zgrade već i nove zgrade i rekonstrukcije postojećeg dijela zgrade. Sada imamo novu zgradu i nove uslove rada za sudije i građane, nove sudnice kao i prostoriju za zaštićene svjedoke koju nismo imali", kazala je Brković.

Projekt su osim EU podržali i VSTV, Vlada ZDK te Kraljevina Norveške.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero je kazao danas da je lijepo biti u renoviranom Općinskom sudu u Zenici nakon historijskog događaja za BiH i otvaranja pregovora za ulazak u EU.

"Demokratija, pravda i ljudska prava su prva pitanja koja će se otvoriti i o čemu će se razgovarati, a ta pitanja se i posljednja zatvaraju. Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje, samo nekoliko dana nakon historijske odluke za BiH. Postojanje moderne infrastrukture je preduslov za vršenje funkcija, zadovoljenja profesionalnog i transparentnog rada, kako je kazala i predsjednica. Ovo je dio širih aktivnosti EU u sklopu kojih su na 17 lokacija proširena 32 objekta pravosuđa", kazao je Ellero.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je poručio da je revitalizacija i izgradnja ključne sudske vlasti i tužilaštva s ciljem osiguranja najboljih uslova rada jedan od prioriteta Vlade ZDK.

"U uvjerenju da će obnovljena zgrada Općinskog suda u Zenici s novim i proširenim kapacitetima ispuniti svrhu i biti korak u pravcu postizanja najboljih evropskih standarda, duboko se zahvaljujem partnerima iz EU i VSTV-a koji su prepoznali važnost ovog projekta i zajedno s nama uzeli učešće u realizaciji", kazao je Pivić te dodao da institucije EU daju nemjerljiv doprinos svim reforskim procesima BiH.

Predsjednik VSTVA Halil Lagumdžija je u obraćanju prisutnima kazao da je usvojeno nekoliko akata koji će vjerovatno biti od koristi za naredne projekte za koje postoji potreba, a rezultat su saradnje s međunarodnim partnerima u izgradnji i adaptaciji više od 40 objekata.

"Ovom prilikom neću govoriti posebno o značaju izgradnje ovakve zgrade i koliko će značiti za sudije i nesudsko osoblje u pogledu kvaliteta i efikasnosti rada suda, ali vas obavještavam kao predsjednik vijeća da je ovaj sud bio jedan od šampiona u BiH i po rezultatima kvaliteta i projekata koje u saradnji s međunarodnim parnerima radimo", kazao je Lagumdžija.

Ministar pravosuđa ZDK Nebojša Nikolić se zahvalio EU koja je od 17 renoviranih objekata šest u ZDK što govori o izuzetnom partnerstvu te je dodao:

"U budžetu za dogradnju i adaptaciju suda osigurano je još milion KM i ja očekujem da ćemo krajem godine ili u proljeće otvoriri i ovaj rekonstruisani dio Općinskog suda. Sve uposlenike molim za još razumijevanja jer radovi će biti uskoro nastavljeni", poručio je Nikolić.

Nakon govora upriličena je dodjela zahvalnica, otkrivanje ploče te presjecanje svečane vrpce kao i obilazak prostorija Općinskog suda u Zenici.