{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zenici otvoren kutak za roditelje: Cilj nam je spriječiti rano napuštanje obrazovanja

12.4.2018. u 10:39
52
1
U Zenici otvoren kutak za roditelje: Cilj nam je spriječiti rano napuštanje obrazovanja
52
S ciljem jačanja roditeljskih vještina, u Bosni i Hercegovini će biti uspostavljeno 28 kutaka za roditelje koji će imati za cilj sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja, a prvi je danas otvoren u Zenici.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Organizacija Save the Children danas je u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici otvorila prvi od 28 kutaka za roditelje, a projekt će se realizirati u pet kantona u Bosni i Hercegovini i to: Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kutak za roditelje u školama predstavlja jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice te mjesto gdje će roditelji dobivati sve potrebne informacije za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

Otvorenje kutaka za roditelje usmjereno je i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja djece i porodica iz osjetljivih grupa, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete, a naročito za djevojčice.

Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children, izjavila je da je kutak za roditelje novi model podrške romskim porodicama, dječacima i djevojčicama.

"Prepoznali smo da je ovo potreba nastavnika i roditelja i da je ovo veća garancija da će roditelji ostaviti djecu u obrazovnom sistemu ako su i sami uključeni u sistem", kazala je Žeravčić.

Pojasnila je da je ovaj model značajan za uspostavljanje bolje komunikacije na relaciji nastavnik - roditelj - učenik.

"Mi smo u proteklom periodu postigli napredak u upisu djece iz romske populacije u škole, ali imamo problem da tu djecu zadržimo nakon određenog vremena", dodala je Žeravčić.

Direktor OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Esad Ćorović je kazao kako ovaj projekt treba biti usmjeren i na druge roditelje koji su socijalno ugroženi.

"Stalo nam je da poboljšamo kvalitet nastave i učenja. Moja očekivanja su velika i nadam se da će kutak doprinijeti boljoj saradnji roditelja i učenika i da će nam lokalna zajednica pomoći u tome", izjavio je Ćorović.

Prvi otvoreni kutak za roditelje je u Zenici, a dodatnih 27 kutaka na području Bosne i Hercegovine bit će otvoreno 15. maja na Međunarodni dan porodica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: