BiH
589

U Zenici otvoren internat za muškarce, uskoro izgradnja objekta i za žene

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkom naselju Radakovo danas je svečanim programom i presijecanjem vrpce zvanično otvoren internat Sulejmanija koju je finansirala fondacija Turk-Bošnjak uz podršku Grada Zenica.

Današnjem otvorenju internata, koji može primiti oko 100 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata Univerziteta u Zenici koji nisu u mogućnosti plaćati sebi smještaj u gradu kako bi studirali, prisustvovao je veliki broj zvanica i gostiju iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Direktor Fondacije Turk-Bošnjak Bilal Dželbalbi je u svome obraćanju istakao kako je cilj odgojiti generaciju koja će imati svu tehnologiju pri ruci, a u duši svoju vjeru.

"Želim se zahvaliti gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću koji je dao svoju podršku od prvog dana prije godinu i pol kada je zaželio da se izgradi jedan internat koji imamo u drugim gradovima. Veliko hvala za podršku i ministrima, imamima, gradonačelnicima bh. gradova, komesaru MUP-a ZDK i drugima", izjavio je Dželbalbi te dodao:

"Danas ste pokazali budućnost našoj djeci. Da bi neko došao do nekog mjesta ili će ga neko uhvatiti za ruku ili će ga gurati. Vaše prisustvo govori da ste uz ovu djecu ovdje, došli ste dati im svoju ruku".

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je kazao da je internet od velike važnosti za građane Zenice.

"Na ovim prostorima nisu nikada bili bolji uvjeti za studente i đake. Ovo je dokaz i svjedočenje da kad se dobri ljudi udruže ništa nije nemoguće. Od danas učenici i studenti u ugodnom, sigurnom ambijentu imaju šansu da ostvare sve što su zamislili", kazao je Smajlović.

Učenik Almir Isaković već neko vrijeme boravi u internatu. S obzirom da živi oko 25 kilometara udaljenosti od Zenice, boravak u internatu mu je olakšao školovanje.

"Od prijatelja sam čuo za internat i htio sam da se upišem jer mi je bilo teško da putujem svaki dan. Bio sam među 63 učenika kad smo došli i ono što mi se posebno sviđa jeste što radimo i živimo u skladu sa islamskom kulturom gdje učimo o vjeri", izjavio je Isaković.

Internat je opremljen spavaćim sobama, prostorijama za molitvu i edukaciju, kuhinjom, sobama za goste, prostorijom za internet i druge sadržaje.

Nakon svečanog otvaranja, nedaleko od internata za muškarce položen je i kamen temeljac za internat za žene i vrtić, čija izgradnja bi trebala biti gotova naredne godine.