Sjećanje na heroje
1.1k

U Zenici oblježena 26. godišnjica Sedme muslimanske brigade, jedan borac izazvao incident

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U sportskoj dvorani Bilmišće danas je obilježena 26. godišnjica Sedme muslimanske brigade kojoj su prisustvovali i odlazeći član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i budući član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Izetbegović je u obraćanju prisutnima kazao kako mu je Sedma muslimanska uvijek bila u srcu te da mu je čast što je imao priliku govoriti pred ljudima koji su očuvali jedinstvo.

"Sedma muslimanska mi je uvijek bila u srcu jer smo voljeli Aliju, naš narod, zemlju i jer smo muslimani. Čast mi je što sam posljednji govor održao ovdje vama", kazao je Izetbegović.

Predstavnici udruženja porodica šehida i poginulih boraca, boračkih organizacija i drugih prisustvovali su današnjoj svečanosti koja je održana u Zenici povodom osnivanja Sedme muslimanske brigade.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Udruženja Sedma muslimanska viteška brigada Amir Kubura u obraćanju prisutnima je kazao kako je ova brigada imala blizu 3.000 boraca od čega je njih 1.800 ranjeno.

"Ova brigada je imala oko 3.000 boraca, blizu 1.800 njih je ranjeno, a 351 borac je poginuo. Naša 32 borca su dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Lik, djelo i doprinos Sedme muslimanske brigade u ratu je duboko uklesan u ratnu historiju Bosne i Hercegovine. Borci i svi oni koji su nas podržavali su s nama i uz nas i nikada neće i ne smiju zaboraviti ovu brigadu", kazao je Kubura.

Prije centralne svečanost koja je održana danas predstavnici udruženja u proteklom periodu su obišli porodice poginulih boraca, a i danas su naglasili kako su borci odbranili državu koja je danas samostalna i da ih se ne smije iznevjeriti.

"Upitna je budućnost one države koja zaboravi na svoju prošlost, heroje i borce", dodao je Kubura.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da je ovo jedna od najboljih brigada koje su u okviru Armije BiH vodile najbolji odbrambeno-oslobodilački rat protiv agresora na BiH.

"Ponosimo se našom armijom. Sedma muslimanska viteška oslobodilačka armija je cijenjena u našem narodu. Pamtimo vrijeme, čuvajmo ponos i dostojanstvo, a to ćemo postići ako se brinemo za naše borce, ratne vojne invalide, porodice šehide", kazao je Galijašević.

Tokom današnjeg skupa jedan od boraca je prilikom obraćanja Kubure s tribine dobacio da je sramota da u prvom redu sjede oni zbog kojih borci ni danas nisu ostvarili svoja prava. Policijski službenici MUP-a ZDK u 13:20 sati su lišili slobode D. H. koji je priveden na ispitivanje i to zbog narušavanja javnog reda i mira, a pušten je u 14:15 sati.

Nakon centralnog događaja u sportskoj dvorani, delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježju u kasarnoj na Bilmišću.