Forum građana Zenice
140

U Zenici obilježena 834. godišnjica Povelje Kulina bana: Ona je materijalno svjedočanstvo BiH

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U parku Kulin bana pored stadiona Bilino Polje u Zenici danas je obilježena 834. godišnjica Povelje Kulin bana.

U organizaciji Foruma građana Zenice danas je obilježena 834. godišnjica od najstarijeg sačuvanog pisanog spomena Bosne i Hercegovine, a u sklopu programa održan je historijski čas za sve prisutne građane Zenice te prigodan program.

Predsjednik Foruma građana Zenice Mirsad Mujkić je kazao da je 2003. godine započelo obilježavanje manifestacije sjećana na bogatu historiju Bosne i Hercegovine koja seže u daleki Srednji vijek.

"Nove generacije forumaša su nastavile afirmisati našu domovinu i tako već dvadeset godina, dva puta godišnje se prisjećamo Kulin bana, vladara srednjovjekovne Bosne čija zaostavština, u vidu čuvene Povelje Kulina bana, koja predstavlja materijalno svjedočanstvo, ne samo postajanja nego i prosperiteta naše domovine u tim davnim vremenima", kazao je Mujkić.

Dodao je da pored replike Povelje, na Bilinom polju u parku Kulin bana, postoje i replike dokumenata Bilinopoljske izjave u kojoj su opisani ljudi i događaji koji potvrđuju činjenicu da smo imali uređenu, funkcionalnu državu, kao i jedinstvenu religiju za ove prostore.

"Ovdje u parku ćete vidjeti i kamenu repliku Ploče Velikog sudije Gradješe, koja je pronađena u Podbriježju kod Zenice. Osim što potvrđuje postojanje suda, kao jednog od stubova državnosti, ona nedvosmisleno povezuje naš grad sa Kulinom banom i sa tadašnjom bosanskim dvorom. Inače original tog nacionalnog spomenika se nalazi nedaleko odavde u muzeju grada Zenice. Uz pomoć Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, koji na ovaj datum obilježava svoj dan, i u narednom periodu ćemo raditi na uređenju ovog historijskog parka te na obogaćivanju izloženih sadržaja", kazao je Mujkić te nastavio:

"Ovdje na Bilinom polju, u parku Kulina bana koji je simbol naše domovine, želja nam je da svi Bosanci i Hercegovci budu ponosni na svoje porijeklo da bi više cijenili sebe. Također nam je želja da gosti iz drugih država nauče ponešto o Bosni da bi nas bolje upoznali i više poštovali."

Današnjoj svečanosti na Bilinom polju prisustvovali su i predstavnici gradske te kantonalne vlasti, a program su svojim nastupima uljepšali historičar Vernes Menzilović, mješoviti hor "Art Sonore" te glumica Sabina Kulenović.