BiH
0

U Zenici obilježavanje 30. godišnjice drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo

FENA
Odbor za obilježavanje 30. godišnjice izgradnje drugog kolosijeka Doboj - Zenica, pruge Šamac - Sarajevo, danas je u Općini Zenica održao sjednicu na kojoj su dogovorene aktivnosti vezane za program kojim će 9. maja biti obilježena ova godišnjica.

«Na ovaj način želimo dati svoj doprinos obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, ali i odati priznanje ljudima koji su gradili važnu saobraćajnu komunikaciju u BiH. Pozvali smo sve graditelje ove pruge, njih 20.000 iz svih krajeva bivše države, da se 9. maja pojave na svečanosti koje će početi u 14 sati, polaskom voza iz Doboja, a završiti navečer velikim koncertom u centru Zenice», izjavio je Bogić Bogićević, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice izgradnje drugog kolosijeka Doboj - Zenica, pruge Šamac - Sarajevo.

Potpredsjednik Organizacionog odbora, pomoćnik ministra prometa i komunikacija u Vladi FBiH Izet Mehinagić, rekao je da u projektu obilježavanja ove godišnjice zajednički učestvuju BH javna željeznička korporacija, Željeznice FBiH i RS, a da su podršku dali Vijeće ministara BiH i vlade oba bh. entiteta.

"Željeznice FBiH i RS na ovaj način žele podstaknuti pozitivnu atmosferu koja vlada oko razvoja željezničkog saobraćaja u BiH. Svečani voz iz Doboja će krenuti u 14.00 sati, prigodne svečanosti bit će priređene na stanicama u Maglaju, Zavidovićima i Žepču, dok će se u 16.00 sati na platou ispred Željezničke stanice u Zenici održati centralna manifestacija. U 17.00 sati u Muzeju grada Zenice otvorena će biti izložba posvećena ovom kolosijeku, dok je u 19.00 sati u centru Zenice predviđeno održavanje velikog koncerta na kojem će nastupiti Halid Bešlić i druge zvijezde. Očekujemo dolazak velikog broja učesnika Omladinske radne akcije Šamac- Sarajevo", izjavio je Mehinagić, dodajući kako je izgradnja ovog kolosijeka dužine 90 km trajala rekordnih osam mjeseci.

Sekretar Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić na današnjoj pres-konferenciji izjavio je, da će tim povodom biti urađen reprint knjige iz 1978. godine posvećene ORA Šamac – Sarajevo, kao i reprint CD-a s brigadirskim pjesmama.

"Cijenimo da je organizacija ovakvog skupa nova prilika za afirmaciju dostignuća građana Zenice. Želimo da se pozitivna priča o Zenici čuje što dalje i siguran sam da ćemo biti dobri organizatori i domaćini ovog skupa", rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica i predsjednik Izvršnog odbora za obilježavanje 30. godišnjice izgradnje drugog kolosijeka Doboj – Zenica, pruge Šamac – Sarajevo.