Potrebno još smještaja
40

U Zenici nedovoljno kapaciteta za bh. državljane iz inostranstva, osiguran još jedan hotel

FENA
Foto: Hotel Zenica
Foto: Hotel Zenica
Zbog velikog priliva bosanskohercegovačkih građana iz inostranstva, Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona prisiljen je tražiti nove smještajne kapacitete pa će od sutra karantin za te osobe postati i Hotel „Zenica“, rekao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Hotel „Zenica“ ima 84 sobe i kompletan će biti namjenjen za karantin. Sutra će biti spreman da prima naše građane, ali mi tokom dana moramo naći još neki objekat uz magistarlni put M-17, za one koji dođu tokom dana.

Već smo osigurali „Čardak“ u općini Usora, koji ima osam soba, zatim motel Bistrica (16), Konak (11) i Sjaj (10) u Maglaju, ali to nije dovoljno - ističe Huseinagić, i dodaje da svaka osoba koja bude upućena u karantin mora imati zasebnu sobu, kupatilo i WC.

Studentski centar Zenica već je opredijeljen za zdravstveno osoblje Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ), ali, napominje Huseinagić, nije prikladan za karantin jer ne može obezbijediti hranu.

Sobe Đačkog doma u Zenici su velike, a nemaju ni zasebno kupatilo i WC pa i taj objekat otpada za karantin.

Đački bi dom, napominje Husejnagić, eventualno mogao biti izolatorij za osobe pozitivne na koronavirus, ali za sada ima dovoljno mjesta u izolatoriju depadansa KBZ-a.