{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zemaljskom muzeju čuva se zub dinosaurusa pronađen u Bugojnu

N
20.3.2014. u 09:47
4
15
U Zemaljskom muzeju čuva se zub dinosaurusa pronađen u Bugojnu
4
U Zemaljskom muzeju čuva se zub dinosaurusa pronađen u Bugojnu
Foto: Facebook
Enver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i historičar, na društvenim mrežama objavio je fotografije nekih od vrijednih eksponata iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu za koje šira javnost u Bosni i Hercegovini ne zna ni da postoje. Tako je Imamović u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da je Bugojnu prije šest godina pronađen zub dinosaurusa.
"Do ovog otkrića došli smo sasvim slučajno. Naime, jedan čovjek je kopao i naišao na veći skelet kostiju te je odstranio zub i dao sinu koji je studirao historiju. Moj student je donio to vrijedno otkriće i od tada ga imamo u Zemaljskom muzeju. Nažalost, naša šira javnost malo zna o tome šta BiH i Zemaljski muzej posjeduju od svjetskih dragocjenosti", kazao je Imamović.

On je dodao da su ostaci dinosaurusa pronađeni i negdje u okolini Duvna u jednom kamenolomu. Imamović za NAP kaže da Zemaljski muzej, koji je zatvoren od 2012. godine, posjeduje izuzetno vrijedne eksponate.

"Mi imamo u muzeju ostataka fosila životinja i bića koje su živjele prije stotinu miliona godina. To je primjer fosila zmije koja je kao takva najstarija na svijetu živjela je prije 200 miliona godina. Imamo i zub morskog psa koji je pronađen u blizini Bosanske Gradiške i imamo također ostatak morskoga kita", napomenuo je Imamović.

Profesor pojašnjava da su to sve fosili iz vremena kada je čitav prostor Balkana bio pod morem i kojem je nauka dala ime Panonsko more.

"U Zemaljskom muzeju postoje mnogi eksponati za koje šira javnost ne zna, pa tako tamo ima i oko pet posto ukupnih svjetskih meteorita koji su pali na zemlju. I to najveće količine koje se čuvaju u Zemaljskom muzeju", dodao je Imamović.

Također, Imamović otkriva da se Zemaljski muzej može pohvaliti i sa fosilima riba koje su pronađene na području sarajevskog naselja Ciglane i to u vrijeme Austro-Ugarske vladavine.

"Kada je za vrijeme vladavine Austrije počeo Braun graditi osamsto i neke i kad su počeli kopati i tražiti glinu za ciglu naišli su na fosile riba. Oni su jako lijepo očuvani i nalaze se u Zemaljskom muzeju", dodao je Imamović.

S obzirom da Zemaljski muzej ne radi već određeno vrijeme Imamović tvrdi da su u muzeju ugroženi mokri preparati kao što su zmije, miševi i kukci koji se čuvaju u tekućini u parafinu da se ne raspadnu.

"S vremena na vrijeme tu tekućinu treba mijenjati jer ona isparava i onda čim onaj dio ostane bez tekućine raspada se. Također i koža i tekstil su ugroženi, jer im treba određena temepretaura jer se od vlage raspaaju. To je jedina opasnost", pojasnio je Imamović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: