BiH
0

U Zemaljskom muzeju BiH još nema grijanja

FENA
"Zemaljskom muzeju BiH još uvijek nije aktivirano grijanje, iako su prethodno data obećanja da će se ove godine muzejske prostorije grijati zajedno sa zgradom institucija BiH, kao što je to bio slučaj i prethodne godine", kazao je danas za Fenu v.d. direktora tog muzeja Adnan Busuladžić.

On je pojasnio da takav sistem zajedničkog grijanja podzemnim instalacijama postoji još od prije rata, ali je u slučaju Zemaljskog muzeja BiH ono uključeno tek prošle sezone nakon višegodišnje agonije i brojnih apela te institucije.

Busuladžić će danas uputiti i molbu Predsjedništvu BiH kako bi urgiralo da se ovaj problem riješi što prije.

Uposlenici muzeja već su počeli ispuštati vodu iz radijatora kako usljed eventualno niskih temperatura ne bi došlo do havarije. Zabrinuti su i za muzejske eksponate, posebno one osjetljive i iznimno vrijedne.

"Zemaljski muzej BiH je zaista u nezavidnoj situaciji - grijanje nam nije uključeno, iako stalno čujemo pozitivna obećanja. Nemamo mogućnost niti da se grijemo putem struje, jer su u zgradi elektro-instalacije jako loše, a nije dozvoljeno ni plinsko zbog sigurnosti muzejskog fonda", kazao je Busuladžić.

Predstavnici muzeja smatraju da je njihov problem u nadležnosti Vijeća ministara BiH, tačnije Ministarstva civilnih poslova BiH od kojeg i očekuju konkretan potez.

Zvanična grijna sezona počela je još 15. oktobra.