BiH
13

U Željeznom Polju opet mulj, blato i pustoš: Voda ovog puta nije imala šta ni odnijeti

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Željeznog Polja danas su, nakon jučerašnjih protesta i blokade magistralnog puta M-17, dobili mehanizaciju koja im čisti putnu komunikaciju sa drugim mjestima.

Situacija u Željeznom Polju slična je onoj iz maja kada je vodena bujica porušila nekoliko kuća i napravila pustoš. Voda se jučer i danas vratila u korito koje je napravila prije tri mjeseca kada je ovo područje zadesila velika katastrofa.

Mještani koji su se vratili u svoje domove, u pokušaju da očiste dvorišta i kuće, danas su ponovo u kolektivnim centrima, a samo nekolicina njih je pomjerila svoje šatore na sigurnija područja, dalje od vode.

Safet Hodžić iz Željeznog Polja u maju je izgubio krov nad glavom. Vodena bujica mu je odnijela dvije kuće i tri plastenika, a nove bujice mu donose i nove probleme i štete.

"Imao sam dvije kuće i tri plastenika, to je sve uništeno, a sada očekujem da ova voda odnese i ove stepenice i preostale plastenike. Humanitarno nam je hrana dolazila, primali smo i novčane donacije od ljudi, ali općina je u potpunosti zakazala", kazao je Hodžić, te dodao:

"Ovo je nešto slično onoj poplavi iz mjeseca maja kada je voda nosila sve pred sobom. Sada nije ništa odnijela, jer nije imala šta odnijeti, ali vratila se na svoj tok i uništila je cestu i nasipe koje smo proteklih mjeseci pravili. Jednostavno, dalje ne znamo kako."

Mještani Čolića su podijeljeni, putna komunikacija je u potpunosti blokirana jer je jedini most i put koji je spajao donji i gornji dio Čolića odnesen u vodenim nanosima.

Mještani Željeznog Polja su istakli da im nije potrebna ni hrana ni voda, da toga ima dovoljno, te da im je jedino potrebno da se osigura putna komunikacija do sela koja su blokirana, kako bi se mještanima mogla ta hrana i voda odnijeti.

Nakon jučerašnje blokade magistralnog puta M-17, u Željeznom Polju su danas bageri radili punom parom i veliki dio posla je završen.

Željeznopoljci očekuju da će im se uskoro neko obratiti iz općine, te da će se napraviti konkretni potezi u rješavanju novonastale situacije.