Plodonosan projekt
1

U zdravoj školi zdrava djeca: Škola u Puračiću nakon sto godina dobila pitku vodu

Klix.ba
Društverno-odgovorni projekt "U zdravoj školi zdrava djeca" koji je namijenjen svim osnovnim školama u našoj zemlji u posljednje tri godine potaknuo je na mnoge pozitivne promjene u lokalnim zajednicama.

U prvoj godini projekta Vienna osiguranja "U zdravoj školi zdrava djeca", u kojem se takmičilo 200 škola iz cijele BiH školama su dodjeljene nagrade u iznosi od 18.000 KM. Te godine prvo mjesto i nagradu od 10.000 KM podijelile su OŠ "Puračić" , te OŠ "Cazin II" iz Cazina.

Ovaj nagradni fond omogućio je OŠ "Puračić" da se obezbijedi čista voda za 460 mališana. Osim toga u ovom projektu učestvovao je i veliki broj djece s poteškoćama u razvoju, što je samo jedan od dokaza kako je ovaj projekt potpuno u duhu socijalne inkluzije.

Zahvaljujući projektu ovom projektu OŠ "Cazin II" dobila je sredstva za realizaciju Parka zdravlja koji je podrazumijevao izgradnju sportskog terena na otvorenom te školskog parka u kojem bi djeca sadila i uzgajala voće i povrće, čime je unaprijeđen boravak djeci s poteškoćama u razvoju.

Škola je zahvaljujući novcu koji je dobila od Vienna osiguranja postavila igraonicu za djecu sa poteškoćama u razvoju, vanjski teren za tjelesni odgoj namijenjen najmlađim učenicima, kao i vanjsku učionicu u kojoj će se odvijati tematska nastava iz određenih predmeta.

U drugoj godini projekta "U zdravoj školi zdrava djeca" Vienna osiguranje je za tri pobjednička razreda osiguralno besplatnu maturantsku ekskurziju. U sklopu projekta održane su prve "Igre bez granica" na trgu ispred tuzlanske dvorane Mejdan. Na takmičenju je učestvovalo preko stotinu učenika osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Škole koje su osvojile ovu nagradu su OŠ “Kiseljak 2”, "Prva osnovne škole" iz Živnica, te OŠ “Osman Nakaš”. Učenici završnog razreda OŠ “Osman Nakaš” posjetili su bosanskohercegovačke gradove i Dubrovnik i obezbijedili svom razredu nezaboravnu ekskurziju i druženje, te stvorili uspomene za cijeli život.

“Doživjeli smo prelijepe trenutke na ovom putovanju. Posjete bh. gradovima, Kravicama i Hutovom blatu su djecu ostavile bez riječi. Vodopad i netaknuta priroda je nešto što nas svaki put iznova oduševi. Lijepo vrijeme nas je poslužilo, pa smo se u Neumu kupali, igrali odbojke, nogometa, te uživali u suncu. Posjeta Dubrovniku je bio naš jednodnevni izlet. Prozračno plavo nebo i tamnoplave morske dubine, te stari dio grada su za djecu bili nezaboravno iskustvo", kazala je razrednica završnog razreda OŠ “Osman Nakaš” Marijana Bagara.

Učenici OŠ "Kiseljak" posjetili su Makarsku. Nekim učenicima ovo je bio prvi odlazak na more.

"Dolazak u Makarsku i pogled na plavetnilo Jadrana izazvao je oduševljenje, naročito kod onih koji su prvi put na moru. Poslužilo nas je lijepo vrijeme, tako da su djeca uživala u kupanju, šetnji, vožnji biciklom. Posjetili smo i Malakološki muzej, a upriličili smo i vožnju brodicom do Baških Voda i nazad. Na povratku kući posjetili smo jedan od najljepših gradova na Jadranu, Split. Obišli smo Dioklecijanovu palaču i prošetali Rivom. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo, ekskurzija cijelog odjeljenja koje nam je omogućilo Vienna osiguranja", rekla je razrednica završnog razreda OŠ “Kiseljak 2” Senija Mujan.

U projekt "U zdravoj školi zdrava djeca" do sada je učestvovalo preko 10.000 osnovaca. CIlj projekta je podizanje svijesti o važnosti zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i stvaranje pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.