BiH
0

U ZDK na liječenju 147 ovisnika o drogama

Piše: E. B.
Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona su tokom nastavaka prekinute devete sjednice razmatrali izvještaje o poslovanju kantonalnih zdravstvenih javnih ustanova.

Obimne rasprave vodile su se oko izvještaja o poslovanju Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica za koji je rečeno da je urađen kvalitetno, ali su poslanici zahtijevali i dodatna objašnjena vezana za prikazane aktivnosti i troškove.

Istaknuto je da ovaj Kantonalni zavod ima izuzetno visoke plate zaposlenika, za koje se sredstva izdvajaju iz kantonalnog budžeta što bi trebalo usaglasiti sa ostalim budžetskim platama. Sa druge strane rečeno je da aktivnosti Zavoda donose velike uštede kantonu, koje su u granicama milion KM, a kvalitet kontrola i liječenja ovisnika je evidentan tako da se na liječenje javljaju i pacijenti iz drugih kantona.

"Iako je za naš kapacitet, koji je mali, teško napraviti veći iskorak, mi svake godine imamo povećanja broja pacijenata iz drugih kantona. To je fantastičan iskorak na mali kapacitet kreveta, jer mi prvo moramo zadovoljiti potrebe naših klijenta iz ZDK. Ali smo u ovom kratkom periodu nametnuli se kvalitetom i povjerenjem tako da su i pacijenti sa područja drugih kantona, imamo pacijente iz Posavskog kantona, koji ne idu na liječenje u Hrvatsku, zatim Srednjebosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona. Povećanjem kapaciteta omogućiti će se prihvatanje još većog broja pacijenata i sigurno uspješnije i efikasnije poslovanje", istakao je dr. Ahmed Ćerim, direktor Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti.

Za proteklih šest godina rada ove ustanove na liječenju je bilo blizu 500 pacijenata, a trenutno se liječi 147 pacijenta, od kojih je čak 142 na liječenju metadonskom terapijom, dok je pet pacijenta na liječenju terapijom Suboksonom.