BiH
217

U Zavidovićima 250 kuća iseljeno, voda se povlači, ali klizišta su dramatična

FENA
Nakon što je Općinu Zvidovići zahvatila nezapamćena poplava, mještani brojnih mjesnih zajednica odsječeni su od putne komunikacije i prijete im klizišta.

Kako je za Agenciju FENA kazao Senad Huskanović iz Operativnog centra Civilne zaštite Općine Zavidovići, vodostaj rijeke Bosne u blagom je opadanju, tako da nema stanovništva koje je u kućama zarobljeno i situacija se smiruje.

Inače, 250 kuća je poplavljeno i iz njih je oko 900 osoba evakuirano.

"Najveći problem je ogroman broj klizišta koji ugrožavaju kuće i stanovništvo. Situacija, kada su klizišta u pitanju, je alarmantna jer su neke mjesne zajednice potpuno odsječene od općine i to nam je prioritetan problem", naglasio je Huskanović.

Naveo je da je najteža situacija u mjesnoj zajednici Rujnica jer su svi putevi prema mještanima tog dijela blokirani.

"Ovakva klizišta su dosad nezapamćena na području ove općine. Dosad je zbog klizišta iseljeno 70 kuća i oko 250 mještana. No klizišta sada ne treba dirati kako se situacija ne bi pogoršala", kazao je Huskanović.

Posebno je naglasio da su desna i lijeva strana Zavidovića bez komunikacije jer su dva betonska mosta neprohodna za promet.

Teške poplave pogodile su Bosnu i Hercegovinu prije tri dana. Svi prilazni putevi Maglaju, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Brčkom, Modriči, Bosanskom Šamcu, Tuzli i Varešu zbog izlijevanja vode na put ili odrona su blokirani.