Niska stopa imunizovanih
95

U Zapadnoj Hercegovini manje od 10 posto vakcinisanih, stanje prirodne nesreće još na snazi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Zapadnohercegovačkom kantonu koji broji 94.000 stanovnika prvu vakcinu protiv Covida-19 primilo je 8.511 osoba, a drugu dozu 7.914 osoba, dok je treću vakcinu primila samo jedna osoba, što govori da statistički gledano imunizaciju nije steklo ni 10 posto stanovništva.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić za naš portal kaže kako je na području tog kantona vakcinisano najviše građana iz Ljubuškog, dok je najslabiji odaziv imunizacije u Posušju.

Andrea Jurić
Andrea Jurić

Ističe da je utrošeno 16.426 vakcina protiv Covid-19, zaključno sa 7. novembrom, navodeći kako su u ZHK dolazili imunizaciju steći i građani iz drugih kantona, te naglasila da vakcina ima dovoljno za građane koji se žele zaštititi od Covid-a.

Ali, uprkos svim pozivima epidemiologa i stručnjaka iz zdravstvenog sektora stepen imunizacije je daleko od ispod nivoa kojem se po zapadnoevropskom načinu vakcinacije teži, a to je 80 posto.

"U Zapadnohercegovačkom kantonu je preostalo 1.280 vakcina protiv koronavirusa", kazala je Jurić za Klix.ba referirajući se na podatke od 7. novembra u tom kantonu, te napominjući da dolazi vrijeme virusa podsjetila građane da je imunizacija u borbi protiv Covida-19 najbolji način da se zaštiti cijela društvena zajednica.

Iako u tom kantonu nema na snazi mjera zaštite od koronavirusa, Jurić tvrdi da Krizni štab pažljivo prati stanje i o epidemiološkim mjerama kontinuirano promišlja, jer kako naglašava to od pojave pandemije nikada nisu prestali ni raditi.

"Kod nas je stanje prirodne nesreće i kontinuirano se sastajemo, te razgovaramo o smjeru kretanja i uvođenja novih epidemioloških mjera u skladu s epidemiološkom situacijom. Očekivanja su takva da ono što se realno događa u Hrvatskoj, Sloveniji i u Srbiji da će se dogoditi i kod nas", kazala je Jurić za Klix.ba.

Na kraju dodaje kako je samo u protekla 24 sata na području ZHK na prisustvo koronavirusa testirano 70 osoba, od čega je osam retestiranih, a od toga je registrirano 17 novozaraženih osoba, te se u samoizolaciji nalazi 429 osoba.

Na području ZHK na prisustvo koronavirusa pozitivno je 312 osoba, od čega je iz Širokog Brijega 130, Ljubuškog 67, Gruda 84 i Posušje 31 osoba.

Prošle godine na današnji dan u ZHK je bilo zaraženo 588 osoba, zbog čega je Krizni štab tog kantona prvi u državi uveo policijski sat kao jednu od mjeru zaštite od koronavirusa i ograničio kretanje građana, dok se stanje nije stabiliziralo.