{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zalazju obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika 1992. godine

12.7.2018. u 15:10
145
110
U Zalazju obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika 1992. godine
145
Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas je obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.
"Došao sam da odam počast osam zarobljenih i medicinskoj sestri Radi koji su bili u Srebrenici odakle su odvedeni i likvidirani na brutalan način. Ja kao poslanik Skupštine RBiH tada i kao predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Srebrenica dužan sam da odam počast ne onima koji su ratovali, nego onima koji su mimo bilo kakvih konvencija, ovozemaljskih i Božijih zakona, pobijeni na brutalan način. Nadam se da će zločinci zauzeti pravo mjesto i u historiji i u društvu i da će narod početi razmišljati svojom glavom", kazao je Ibran Mustafić, autor knjige "Planirani haos 1990-1996".

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić smatra da je postojala namjera da se u srebreničkim selima s većinskim srpskim stanovništvom izvrši genocid.

"Tugujemo zbog onih koji su stradali i zbog nepravde koja se Srbima dešava konstantno. Onaj ko se osmjeli da priča, postaje neprijatelj broj 1 drugoj strani, to je nešto što nas dijeli i dok to postoji nećemo uspjeti u našem cilju, a to je normalan život. Namjera genocida je postojala u srpskim selima jer u napadima vojske niko nije ostao živ, čak ni stoka", rekao je Grujičić.

Dragica Lazarević u Zalazju je izgubila supruga i dva pobratima.

"Muža su prvog našli. Pobratime sam pronašla prije tri godine, bili su na smeću, jednog sam bez glave ukopala. Svi se vežu za 1995., a šta smo mi prežvjeli od 1992. do 1995. to mnogi ne znaju, kako će se onda dokazati kad nas nestane i kad se zaboravi", kazala je Lazarević.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju. Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: