|

FOTO
/
U Zagrebu promovisana knjiga "Prekinuto djetinjstvo Srebrenice"

U Zagrebu promovisana knjiga "Prekinuto djetinjstvo Srebrenice"
1
F
FENA
12.11.2012. u 14:04
0
komentara
1

dijeljenja
U Zagrebu promovisana knjiga "Prekinuto djetinjstvo Srebrenice"
U prostorima Islamskog centra Zagreb u subotu je održana promocija knjige "Prekinuto djetinjstvo Srebrenice", devetero mladih autora koji su, kao djeca, preživjeli genocid u "sigurnoj zoni" Ujedinjenih naroda u julu 1995. godine.
Autori su publiku upoznali o pojmu genocid, predstavili izdanje knjige i progovorili o svom osobnom iskustvu. Dijelove iz knjige, uz muzičku pratnju, čitala je jedna od autorica, saopćio je organizator.

"Upisao sam osnovnu školu u Srebrenici i počeo učiti prva slova i brojeve. Imao sam drugova i drugarica čija su imena bila različita. Nismo se razvrstavali ni po vjeri, ni po etničkoj pripadnosti, svi smo bili Titini pioniri."


Tim riječima započeo je svoju priču Sadmir, jedan od autora, dajući sliku nediskriminacije (koja nije dugo trajala) među djecom tada tek neovisne postjugoslavenske države.

Svoje viđenje Srebrenice podijelio je s prisutnima i Ervin Jahić, kritičar i urednik kroz svoje autorsko djelo "Srebrenica - sumrak čovječanstva ili kako je svijet ispao iz povijesti".


"Svi zajedno, autori knjige, organizatori promocije i svi posjetitelji, poslali smo poruku da se više nikad ne ponovi genocid. Puno simbolike ima u ovom datum. Uoči 11. u 11. mjesecu podsjetili smo na najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, jer nas žrtve svakog 11. podsjeća na 11. juli 1995. godine", rekao je Azir, jedan od autora, nakon završetka promocije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.