{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu predstavljena Lovrenovićeva knjiga "Bosanska kvadratura kruga"

F
11.5.2012. u 09:25
4
1
U Zagrebu predstavljena Lovrenovićeva knjiga "Bosanska kvadratura kruga"
4
U Zagrebu predstavljena Lovrenovićeva knjiga "Bosanska kvadratura kruga"
Knjiga historičara Dubravka Lovrenovića "Bosanska kvadratura kruga" u kojoj analizira bosansko autokefalno kršćanstvo, bosanske mitove te portretira četiri historičara istraživača bosanskohercegovačke prošlosti, predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj.
Knjigu su predstavili historičar Neven Budak, lingvist Ivo Žanić te autor.

Parafrazirajući izreku britanskog historičara Erica Hobsbawma da historičar mora podsjećati svoje sunarodnjake na ono što žele zaboraviti, Budak je rekao kako se Lovrenović kroz svoj naučni rad bori protiv ustaljenih mitova na kojima je sazdana svijest o našoj historiji.

Napominjući da se u knjizi Lovrenović na novi način bavi pitanjima bosanskog srednjovjekovlja, osvrnuo se na autorovu raspravu o sakralizaciji bosanskog kraljevstva i nastojanjima da se bosanski vladari učine svetima po uzoru na zapadne i pravoslavne vladare. "Tu Lovrenović otvara pitanje kulta sv. Grgura Čudotvorca, ulogu njegova kulta te kakve to veze ima sa sakralizacijom kraljevstva i dinastije", napomenuo je.

Budak je istakao da se autor u knjizi "obračunava s historijskim mitovima" o srpskom karakteru BiH, da je BiH oduvijek bila dio hrvatskog etničkog teritorija, o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti, o Bogumilima te mitu o idealnom suživotu u BiH.

Uz to, dodao je, Lovrenović analizira i jezik isprava Crkve bosanske u kojima pokušava odgonetnuti vjerske i kulturne utjecaje koji su se prelamali u BiH te našli odraz u jeziku tih isprava.

Govoreći o istraživačima bosanskohercegovačke prošlosti koje je autor prikazao (Srećko M. Džaja, fra Julijan Jelenić, Lajos Thalloczy te fra Anto Knežević), Budak je kazao da ih je Lovrenović odabrao zbog objektivnosti, kritičnosti i borbe protiv ustaljenih mitova.

"Knjiga donosi brojne stručne priloge vezane uz pitanja medievistike, ali otvara i mnoga pitanja naše suvremenosti", istaknuo je.

Osvrćući se na stil i jezik u Lovrenovićevim djelima, Žanić je rekao da on u svojim esejima i polemikama - u kojima, kako je rekao, raskrinkava manipulacije, mitomanije i stereotipe - oblikuje žive i dinamične rečenice koje zarobe čitatelja. Uz to, smatra, stvara "forme, izraze i metafore koji odzvanjaju kao da dolaze iz dubina narodne mudrosti".

Lovrenović je rekao da je nakon 1989. godine u svijetu i Europi došlo do promjena nakon kojih stvari više nikad neće biti iste. "Dogodile su se promjene, ratovi i neumitna razočaranja. Iz tih razočaranja, u odnosima Hrvatska - BiH, trebalo bi pokušati nešto naučiti", kazao je.

Dubravko Lovrenović profesor je na Odsjeku za historiju sarajevskog Filozofskog fakulteta. Objavio je brojne znanstvene radove posvećene bosanskom i europskom srednjovjekovlju te više knjiga - "Na klizištu povijesti - Sveta kruna ugarska i Sveta kruna bosanska (1387. - 1463.), "Povijest est magistra vitae", "Stećci, Bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka" i druge.

Knjigu su objavili izdavači "Dobra knjiga" iz Sarajeva te "Synopsis" iz Zagreba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: