Stjepan Mesić
0

"U zabludi je ko misli da može izdvojiti dio BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas u Sarajevu da se uvijek zalaže za cjelovitu BiH, državu koja može i mora funkcionirati, a čija je struktura u standardu zemalja EU.

"Protiv sam bilo kakve mogućnosti da neko u budućnosti ima priliku izdvajati bilo koji dio BiH. To, zbog Evrope, zbog mira u Evropi, ne smije biti moguće", kazao je Mesić danas na pres-konferenciji održanoj na Fakultetu političkih nauku u Sarajevu.

Naglasio je da svako onaj ko misli da može izdvojiti dio BiH, živi u velikoj zabludi i ima veliku iluziju. "On mora doživjeti veliko razočarenje jer će BiH ostati cjelovita, država sva tri njena konstitutivna naroda i ravnopravnih građana", istaknuo je Mesić.

Upitan da prokomentira sastanke triju bh. političkih lidera, Mesić je u izjavi za novinare danas podržao svako sastajanje koje ide u smjeru razrješenja otvorenih pitanja BiH.

"Da li je Prudski sporazum na tom putu, to ne znam jer svaki sudionik tog sastanka na svoj način tumači taj sporazum. Čim se jedan sporazum može tumačiti na razne način, ne znam kolika je njegova korist", kazao je Mesić.

Naglasio je da pitanje unutarnjeg uređenja mora riješiti BiH i njeni građani kroz institucije i demokratski izabrane predstavnike, ali ako se ide na restrukturiranje BiH, onda u svakoj toj federalnoj (ili kako ćemo je već zvati) jedinici mora biti zastupljena višenacionalnost.

"Dakle, moraju biti sva ti naroda. Nekih može biti više, nekih manje, ali je najbolje da budu sva tri naroda. Onda će prestati sve ove ambicije o izdvajanju dijelova BiH", istaknuo je Mesić.

On se nada da će, ako zvanični Beograd Srbima u BiH decidirano kaže da su oni građani BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo, te da svoju politiku kreiraju u Sarajevu, Srbi u BiH tu poruku razumjeti.

Hrvatski predsjednik Mesić smatra da je, sve dok se ne dogradi ustav, potrebno da međunarodni predstavnik bude u BiH.

U okviru boravka u BiH, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je danas predavanje na FPN-u o temi "Razvoj međudržavnih odnosa Hrvatske i BiH u kontekstu integracije u NATO i EU" kojem su prisustvovali predstavnici akademske zajednice i političkog života u BiH, a prisustvovao je i potpisivanju Sporazuma o suradnji Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.