Novi početak za Kinu
70

U Wuhanu registrovano samo osam novih slučajeva zaraze, vlasti pokreću ekonomiju

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Samo osam novih slučajeva zaraze koronavirusom registrovano je u Wuhanu i ostatku provincije Hubei, čime je prvi put nakon početka epidemije broj novozaraženih jednocifren.

Uz osam slučajeva u Hubeiju, sedam novih je registrovano u ostatku zemlje, čime je broj novozaraženih sa četvrtkom ujutro iznosio 15, što također predstavlja rekordno nizak broj, piše Guardian.

U prethodna 24 sata broj novozaraženih bio je 24.

S obzirom na novonastalu situaciju smanjenja broja zaraženih, vlasti kineske provincije Hubei odlučile su popustiti pojedine striktne odluke o suspenziji putovanja. Također, uz nadzor vlasti ponovo se otvaraju pojedine kompanije i tvornice.

Ekonomija provincije Hubei žestoko je pogođena koronavirusom. U tom dijelu Kine najvažniju ulogu imaju proizvodnja automobila i trgovina.

Statistika proizvodnje pala je na najniže grane u februaru, a vlasti se nadaju da će se ekonomska slika vratiti u stanje iz decembra 2019. godine tokom sljedećeg aprila.

Također, aerodromi i aviokompanije posebno su osjetili koronavirus s obzirom na to da je broj putnika pao za nevjerovatnih 84 posto.