{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U VTK-u BiH danas raspravljano o tri pravilnika koja se tiču hrane

F
12.9.2007. u 13:59
0
0
U VTK-u BiH danas raspravljano o tri pravilnika koja se tiču hrane
0
U VTK-u BiH danas raspravljano o tri pravilnika koja se tiču hrane
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, na osnovu potpisanog protokola s Agencijom za sigurnost hrane BiH, danas je organizirana javna rasprava o tri prednacrta pravilnika koje je pripremila Agencija, a koji se tiču hrane.
Raspravljalo se o prednacrtima pravilnika o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima, o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama, dok će sutra, kako je najavljeno, na dnevnom redu biti pravilnici o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane i o kvalitetu jakih alkoholnih i alkoholnih pića.

Slična rasprava održana je i prije nekoliko dana u Komori kada je raspravljano o šest prednacrta pravilnika o hrani.

Ovi pravilnici, ukupno njih 11, imaju cilj da osiguraju visoki stepen zaštite potrošača, omoguće ravnopravan tretman domaćih proizvoda s proizvodima u Evropskoj uniji i doprinesu većoj mogućnosti izvoza domaćih proizvoda.

Pravilnici o hrani koji se trenutno koriste u BiH, kako je ocijenjeno, nisu u skladu s direktivama EU i stari su više od 20, odnosno 30 godina, a umnogome se ne slažu ni s novom terminologijom koja se koristi u zemljama EU. Uz neke od njih bit će urađeni i posebni vodiči o procesu proizvodnje.

Koordinator u Sektoru za privredu Vanjskotrgovinske komore BiH Zvonimir Papoči ocijenio je kao i većina učesnika današnje rasprave da su ovakvi pravilnici BiH potrebni jer su jedan od uvjeta koji postavlja EU pred BiH.

- Neke od ovih pravilnika smo već imali, ali mislim da oni nisu bili baš najbolji i smatram da su sada to pravilnici kakve imaju članice EU, rekao je Papoči.

Vanjskotrgovinska komora će objedinjene komentare i stavove svojih članica dostaviti Agenciji za sigurnost hrane BiH najkasnije do 20. septembra, a sve primjedbe i sugestije bit će upućene Upravnom odboru Agencije za sigurnost hrane BiH. Nakon toga pravilnici će biti upućeni Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: