BiH
0

U vrtiću ''Višnjik'' otvoren fizioterapeutski kabinet

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Javne ustanove ''Djeca Sarajeva'' Arzija Mahmutović su svečanim presijecanjem vrpce 8. oktobra 2009. godine otvorili prvi tjelesno-kinestetički kabinet u predškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini.

Djeca predškolskog uzrasta sa uočenim promjenama na kičmenom stubu i stopalima će u prostorijama vrtića ''Višnjik'' (Bolnička 38) imati adekvatan tretman, uz stručni nadzor vaspitača i fizioterapeuta.

"Naši vaspitači za vrijeme časova tjelesnog odgoja prate držanje djece i skreću pažnju roditeljima na eventualne promjene. Ljekari propisuju korektivne vježbe za pravilno držanje tijela, koje će dijete raditi u ovom kabinetu. Mi se ovom prilikom zahvaljujemo načelniku Bećireviću koji uvijek ima sluha za naše potrebe", istakla je direktorica Mahmutović.

Mališani iz vrtića ''Višnjik'' i ''Kekec'' su, uz pjesmu i igru, prisutnima pokazali vježbe koje rade sa svojim vaspitačicama. Načelnik Bećirević je izrazio zadovoljstvo što će djeca iz svih dijelova grada u ovom kabinetu naučiti pravilno sjediti, hodati…

"Naša je dužnost da brinemo za najmlađe na najbolji mogući način, tako da ćemo saradnju sa JU Djeca Sarajeva nastaviti i u budućnosti. Nadam da će se ovaj kabinet koristiti više za igru, a manje za liječenje", rekao je načelnik.

Za opremanje prostora u kojem će mališani prakticirati fizioterapeutske vježbe Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 7.600 KM.