BiH
0

U Vladi RS-a ponašaju se kao šeici Saudijske Arabije

FENA
Opozicione stranke u Republici Srpskoj, SDS i SRS, danas su oštro kritikovale jučerašnju odluku Vlade RS-a da za 24,5 milona dolara kupi dva aviona i odluku o osnivanju helikopterskog servisa za potrebe premijera, predsjednika entiteta i Narodne skupštine RS-a.

U saopćenju SDS ističe “da je šokiran odlukama Vlade u vrijeme kada 205.000 radnika živi u siromaštvu, a njih 25.000 na samom dnu društvene ljestvice, te da kada privreda i dalje tone premijer RS-a i njegovi ministri ponašaju se kao kralj i šeici Saudijske Arabije”.

Srpska radikalna stranka RS-a u saopćenju, također, krituje ovaj potez Vlade RS-a.

Ova stranka navodi još da javnost RS-a treba da zna da se iz budžeta RS-a svaki mjesec saniraju gubici nastali na održavanju potpuno nerentabilne linije Banja Luka-Salcburg u iznosima koji se mjere stotinama hiljada maraka, a sve kao posljedica štetnog ugovora između Vlade RS-a i firme "Austrodžet“.

Kako kaže SRSRS, “avioni se kupuju upravo u vrijeme kada se bicikl kao prevozno sredstvo na velika vrata ponovo vratio među Srbe od kojih mnogi ne mogu sebi da priušte ni kartu za gradski saobraćaj”.

Zbog svega navedenog i drugih razloga SRSRS će, dodaje se, predložiti Narodnoj skupštini RS-a da Vladi produži godišnji odmor do izbora 2010.godine o državnom trošku, jer će šteta nastala po tom osnovu biti daleko manja od one koja će nastati daljnjim radom Vlade.