Entitet za odabrane
397

U Vladi FBiH nastavljeno zapošljavanje po etničkom principu, prednjače SBB i HDZ

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom periodu nastavljeno je zapošljavanje državnih službenika po etničkom principu. U ovom mandatu u federalnim ministarstvima zaposleno je 66 državnih službenika, a najviše Bošnjaka i Hrvata, uprkos moratoriju na zapošljavanje.

Prema podacima koje smo dobili od izvora iz institucija Federacije BiH najviše osoba zaposleno je u ministarstvima na čijim čelima se nalaze ministri iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB).

Naime, 30 državnih službenika zaposleno je u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvu trgovine FBiH i Ministarstvu okoliša i turizma FBiH.

Odmah nakon SBB-a su ministarstva kojim upravljaju ministri iz reda HDZ-a BiH, a u kojim su od 2015. godine zaposlena 24 državna službenika. Simbolično, HDZ-ovi ministri u institucijama FBiH najviše su zapošljavali državne službenike hrvatske etničke pripadnosti.

Rekorder u zapošljavanju je Ministarstvo finansija FBiH, na čijem čelu se nalazi Jelka Milićević, a u kojem je zaposleno 14 novih državnih službenika i to devet Hrvata i pet Bošnjaka. Na samom vrhu liste nalazi se i Ministarstvo rada i socijalne politike kojim upravlja Vesko Drljača iz SBB-a u kojem je zaposleno 11 novih državnih službenika, deset pripadnika bošnjačke etničke pripadnosti i jedan pripadnik hrvatske etničke pripadnosti.

Što se tiče drugih SBB-ovih funkcionera u Vladi FBiH, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zaposlio je sedam državnih službenika (pet Bošnjaka i dva Hrvata), a ministar trgovine Zlatan Vujanović šest novih državnih službenika (tri Bošnjaka i tri Hrvata). Šest državnih službenika zaposleno je i u Ministarstvu okoliša i turizma na čijem čelu se nalazi Edita Đapo (četiri Bošnjaka i dva Hrvata).

Malo skromniji prilikom zapošljavanja u federalnim institucijama bili su HDZ-ovi ministri pa su tako četiri nova službenika primljena u Ministarstvo prometa i komunikacija kojim upravlja Denis Lasić (četiri Hrvata) te četiri u Ministarstvu zdravstva na čijem čelu se nalazi Vjekoslav Mandić (tri Hrvata i jedan Bošnjak).

Novih zapošljavanja bilo je i u Ministarstvu kulture i sporta, odnosno kod Zore Dujmović, kao i u Ministarstvu prostornog uređenja kojim upravlja Josip Martić. U slučaju Ministarstva kulture i sporta FBiH u proteklom periodu primljen je jedan državni službenik bošnjačke etničke pripadnosti, a u Ministarstvu prostornog uređenja jedan pripadnik hrvatske etničke pripadnosti.

U periodu od 2015. godine do 1. marta 2018. godine u ministarstvima na čijim čelima se nalazi kadar SDA zaposleno je ukupno 12 državnih službenika. Najviše je zapošljavao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u čijem ministarstvu je primljeno sedam novih državnih službenika (pet Bošnjaka i dva Hrvata).

Odmah iza njega nalazi se ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Salko Bukvareviuć koji je zaposlio tri državna službenika (dva Hrvata i jednog Bošnjaka), a slijedi ga ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić kod kojeg su zaposlena dva nova državna službenika iz reda bošnjačkog naroda.

Zanimljivo je da u proteklom periodu nije bilo primanja državnih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH (ministar Aljoša Čampara iz SDA), Ministarstvu pravde (ministar Mato Jozić iz HDZ-a BiH), Ministarstvu obrazovanja i nauke (ministrica Elvira Dilberović iz SDA) i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (ministar Šemsudin Dedić iz SDA).

U protekle četiri godine u institucijama FBiH nije zaposlen nijedan državni službenik koji nije dio konstitutivnih etničkih grupa u BiH, odnosno koji se izjašnjava kao Ostali.