Ivo Lučić
0

"U Vjetrenicu provaljeno po peti put"

FENA
"U špilju Vjetrenica jučer je provaljeno po peti put i to na deveti dan mog štrajka glađu za spas te pećine, na dan kad je Međunarodno društvo za podzemnu biologiju oštro pozvalo BiH da odustane od nasrtaja na Vjetrenicu i na Međunarodni dan okoliša", kazao je za Fenu predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica" Popovo polje Ivo Lučić.

Lučić je dodao kako je to ponovo učinila općina Ravno te da je iz medija saznao kako počinju radovi u Vjetrenici.

"Kako se te nasilne akcije odvijaju bez ikakvog legaliteta i dozvola, te uz namjeru da se eliminiraju krugovi stručnjaka koji su zaslužni da neki od provalnika uopće znaju da postoji Vjetrenica, Speleološka udruga i dalje smatra obranom fizičkog integriteta Vjeternice svojim najvažnijim ciljem.

Speleološka udruga prosvjeduje što su pojedini resori federalne Vlade počeli sudjelovati u nasilju nad Vjetrenicom, umjesto da srede zakonske prilike kako bi se moglo planirati njezino održivo korištenje", kazao je Lučić.

Na ranije optužbe Speleološke udruge "Vjetrenica" Popovo polje kako općina Ravno provaljuje u špilju Vjetrenica, načelnik općine Ravno Andrija Šimunović za Fenu je kazao da netko ne može provaliti u nešto čime gospodari.

"To što sama špilja još uvijek nije riješena kroz zakonske okvire ne dopušta nikom, u ovom slučaju Ivi Lučiću, da sam sebe postavlja kao jedinog skrbnika. Ovo što Lučić radi, što želi uvesti neke nove propise je protiv svih zakonskih propisa i pravila", istakao je Šimunović.

Inače, iz općine Ravno jučer je saopćeno kako je u prostorijama te općine održan sastanak na kojem je bilo riječi o radovima na osvjetljenju špilje Vjetrenica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, načelnik općine Ravno, direktor JP Vjetrenica, Članovi SU Vjetrenica i predstavnici tvrtke Ellabo-IND.

Iz općine Ravno navedeno je kako nastupajući ljetni dani osiguravaju povoljne uvjete za rad u špilji te da bi prvi posjetitelji ljepotu špilje u novom svijetlu mogli doživjeti početkom jeseni.

Planom je, kako su istakli, predviđeno da se osvijetli prvih 550 m koji će se moći komercijalno koristiti, dok će ostali prostor i dalje ostati samo neiscrpno blago za znanstvena istraživanja i zaljubljenike podzemnog svijeta.