Najstariji bosanski franjevac
0

U Visokom preminuo fra Ignacije Gavran

Piše. T. Sekulić
Jutros u 4.25 sati u Visokom je preminuo jedan od najstarijih bh. franjevaca, fra Ignacije Gavran. Franjevac, historičar, putopisac i svakako veliki čovjek bitku s okrutnom bolešću je izgubio u 96. godini života.

Fra Ignacije Gavran je rođen u Varešu 1914. godine, gdje je završio osnovnu školu, srednje obrazovanje stiče u Visokom, a zatim novicijat na Gorici kod Livna, filozofsko-teološki studij u Sarajevu i Breslavi, te filozofiju u Breslavi i Ljubljani gdje je i doktorirao 1941. godine. Također, pohađao je i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Zaredio se davne 1938. godine i čitav svoj život bio je profesor i odgojitelj. Radio je u franjevačkoj gimnaziji u Visokom, bio je docent na Teološkom fakultetu hrvatskih franjevaca u Sarajevu, ali i profesor na Franjevačkoj teologiji.

Iza sebe je ostavio brojna djela, a bio je i višegodišnji dopisnik mnogih magazina. Također, on je knjižničkom fondu doprinio brojnim prevodima s obzirom da je izvrsno poznavao latinski, grčki, njemački, engleski, francuski i italijanski jezik.

Više puta je bio nagrađivan, a dodijeljena mu je i srebrna značka i povelja grada Sarajeva, kao i povelja počasnog građanina Visokog.

"Izgubili smo velikog čovjeka, najistaknutijeg fratra u Bosni i Hercegovini, uzornog građanina i jednog od najboljih predavača", kazao je za Sarajevo-x.com gvardijan fra Josip Vikić.

Misa i posljednji ispraćaj velikog čovjeka, fra Ignacija Gavrana, bit će organizovana u četvrtak u Kraljevoj Sutjesci.