{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića

F
26.10.2014. u 18:08
269
184
U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića
269
U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafa Cerić posjetio je danas visočko naselje Arnautovići gdje je na današnji dan 1377. godine krunisan bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.
Obilježavanju tog datuma prisustvovao je manji broj ljudi, a Cerić je pozvao da narednih godina 26. oktobar okupi sve nosioce Zlatnog ljiljana, u Milima u Visokom, jer su, kako je kazao, ljiljani, nikli na tom mjestu.

"Osim što je Tvrtko I Kotromanić utemeljitelj kraljevstva, mene posebno impresionira što su ovdje nikli ljiljani koji su postali simbol nezavisnosti moderne države BiH od 1992. godine. Nakon referenduma zavijorila se zastava s ljiljanima koja je pokazala hiljadugodišnju nezavisnost države, a koja je i međunarodno priznata", rekao je Cerić.

Istakao je da ljiljani obavezuju Bošnjake, bez obzira na religijsku pripadnost, na sjećanje i na obilježavanje 26. oktobra.

Najavio je da će Predsjedništvu BiH predložiti da se taj datum narednih godina obilježava kao dan bosanskih kraljeva koji će se protokolarno obilježavati u Predsjedništvu BiH.

Na taj način, naveo je, razvijat će se svijest kod katolika, pravoslavaca i muslimana o bogatoj historiji BiH.

Cerić je podsjetio da je Tvrtko I Kotromanić bio najmoćniji bosanski kralj koji je svojim djelovanjem podigao državu u najširem smislu njene državnosti te da je doprinio izgradnji mnogih gradova srednjovjekovne Bosne.

Historičar Senad Kadrić za Agenciju Fena je kazao da 26. oktobar spada u red najznačajnijih datuma u bogatoj historiji BiH.

"Ne smijemo zaboraviti da je na taj datum 1377. godine krunisan prvi bosanski kralj te da je upravo od tog trenutka Bosna postala kraljevina, da je u vrijeme tog moćnog i sposobnog vladara naša zemlja doživjela renesansu političkog djelovanja i teritorijalnog integriteta", naveo je.

Danas je, kako je naglasio, nakon 637 godina lokalitet u Milima kod Visokog, mjesto na koje možemo i moramo biti ponosni, jer je svjedok nekog boljeg vremena, perioda kroz koji je prolazila BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: