{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića

F
26.10.2014. u 18:08
269
184
U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića
269
U Visokom obilježeno 637 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafa Cerić posjetio je danas visočko naselje Arnautovići gdje je na današnji dan 1377. godine krunisan bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.
Obilježavanju tog datuma prisustvovao je manji broj ljudi, a Cerić je pozvao da narednih godina 26. oktobar okupi sve nosioce Zlatnog ljiljana, u Milima u Visokom, jer su, kako je kazao, ljiljani, nikli na tom mjestu.

"Osim što je Tvrtko I Kotromanić utemeljitelj kraljevstva, mene posebno impresionira što su ovdje nikli ljiljani koji su postali simbol nezavisnosti moderne države BiH od 1992. godine. Nakon referenduma zavijorila se zastava s ljiljanima koja je pokazala hiljadugodišnju nezavisnost države, a koja je i međunarodno priznata", rekao je Cerić.

Istakao je da ljiljani obavezuju Bošnjake, bez obzira na religijsku pripadnost, na sjećanje i na obilježavanje 26. oktobra.

Najavio je da će Predsjedništvu BiH predložiti da se taj datum narednih godina obilježava kao dan bosanskih kraljeva koji će se protokolarno obilježavati u Predsjedništvu BiH.

Na taj način, naveo je, razvijat će se svijest kod katolika, pravoslavaca i muslimana o bogatoj historiji BiH.

Cerić je podsjetio da je Tvrtko I Kotromanić bio najmoćniji bosanski kralj koji je svojim djelovanjem podigao državu u najširem smislu njene državnosti te da je doprinio izgradnji mnogih gradova srednjovjekovne Bosne.

Historičar Senad Kadrić za Agenciju Fena je kazao da 26. oktobar spada u red najznačajnijih datuma u bogatoj historiji BiH.

"Ne smijemo zaboraviti da je na taj datum 1377. godine krunisan prvi bosanski kralj te da je upravo od tog trenutka Bosna postala kraljevina, da je u vrijeme tog moćnog i sposobnog vladara naša zemlja doživjela renesansu političkog djelovanja i teritorijalnog integriteta", naveo je.

Danas je, kako je naglasio, nakon 637 godina lokalitet u Milima kod Visokog, mjesto na koje možemo i moramo biti ponosni, jer je svjedok nekog boljeg vremena, perioda kroz koji je prolazila BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: