Sramotan čin
121

U Višegradu ponovo slavili zločince, obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

E. A.
U Višegradu je danas obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. 12. april uvršten je u kalendar značajnih događaja u entitetu RS kao dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca, Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.
"Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu simbol je njihovog junaštva i pogibije za ideal slobode i sve dok živi sjećanje na njih živjeće i Republika Srpska", poručio je Radan Ostojić, predsjednik republičke Boračke organizacije.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Kravčenko, koji je bio u Višegradu 1992. godine, rekao je da ga je na dolazak u Srpsku navelo patriotsko osjećanje prema srpskom narodu i borba protiv nepravde.

U obraćanjima lokalnih zvaničnika na vojničkom groblju Megdan uglavnom hvalospjevi i zahvalnost ruskim dobrovoljcima koji su bili pod komandom Vojske Republike Srpske većinom u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa

Prema postojećim podacima u Višegradu je sahranjeno šest ruskih dobrovoljaca, u Miljevićima 12, po jedan u Bileći i Milićima, dok su posmrtni ostaci ostalih ekshumirani i preneseni u Rusiju.

Godinama u Višegradu traje bezobzirno oživljavanje duhova mračne prošlosti ovog grada. S druge strane, podsjećamo da je dokaze o pravoj ulozi ruskih dobrovoljaca u dolini Drine u periodu od 1992. do 1995. godine kao sudionika ratnih zvjerstava, orgijanja i pljački na prostoru BIH predočio Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u svojoj knjizi "Genocid nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1995".

Činjenica je da su trojica ruskih plaćenika poginula 12. aprila 1993. godine na koti Zaglavak u okolini Višegrada, prilikom napada na položaje Prve slavne višegradske brigade ARBIH te da je najveći broj stranih vojnih plaćenika i dobrovoljaca regrutiran iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Rumunije, Bugarske, a njihove grupne dolaske organizirao je tzv. Biro Republike Srpske u Beogradu.

Upravo je dolazak ruskih dobrovoljaca i plaćenika u Višegrad, krajem oktobra i početkom novembra 1992. godine isplanirao kozački kapetan Aleksandar Kravčenko, a 1. novembra 1992. godine formiran je Drugi ruski dobrovoljački odred koji je u sastavu Višegradske brigade tzv. VRS, a djelovao kao specijalna diverzantska jedinica. Rusi su ih nazivali i "Carski vukovi". Komandant odreda bio je Aleksandar Muharev, zvani "As".

Na osnovu prijave Udruženja "Žena - žrtva rata" Tužilaštvo BiH 2022. godine formiralo je predmet o obilježavanju dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, a ranija istraživanja istraživanje Detektora otkrilo su da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci koji imaju važne uloge u udruženjima današnjih proruskih boraca u Ukrajini ted a neki od njih ovom gradu otvoreno promovišu odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno.

Podsjetimo 2011. godine na crkvenom groblju na Megdanu u Višegradu je otkriven spomenik s imenima svih ruskih dobrovoljaca koji su poginuli tokom agresije na RBiH. Na spomeniku se nalazi uklesano ukupno 37 imena poginulih ruskih dobrovoljaca. Također, i jedna ulica u Višegradu nosi naziv "Kozačka ulica".

Na Dan ruskih dobrovoljaca 2017. godine, na višegradskom uzvišenju "Grad" na Bikavcu podignut je spomen krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kg sa imenima sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Krst je doniralo Udruženje veterana "12. April" iz Kosovske Mitrovice.