Sramotan čin
162

U Višegradu najavljeno otkrivanje fotografija ratnih zločinaca Mladića i Karadžića

Piše: E. A.
U Višegradu će u nedjelju biti otkrivene fotografije presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Boračka organizacija ove općine i odbor ratnih vojnih invalida organizatori su programa povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom a u Višegradu će, kako su najavili, biti obilježen nizom događaja.

Prvi od najavljenih je upravo posjeta spomen-sobi u ulici Cara Lazara u Višegradu u blizini Vatrogasnog doma u ovoj općini, gdje će biti otkrivene fotografije ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Nakon troga, kako stoji u programu koji potpisuje Drago Papić, predsjednik odbora RVI, planirano je polaganje cvijeća na centralni spomenik pripadnicima Vojske Republike Srpske na Trgu Palih boraca a u hotelu Andrićev konak bit će organiziran prijem za ratne vojne invalide. U kinu Andrićgrada bit će prikazan i dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedjeljka Lajšića.

Uz Međunarodni Dan osoba s invaliditetom, članovi boračke organizacije iz Višegrada poručili su da im je cilj promovirati razumijevanje problema invaliditeta i mobilizirati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom, ignorišući činjenicu da činom otkrivanja slika ratnih zločinaca presuđenih pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, rade upravo suprotno.