BiH
42

U više od 30 gradova FBiH osvanuli plakati "Federalizam nije separatizam"

FENA
Aktivisti Udruge građana Vrisak, nezadovoljni trenutačnim političko-pravnim uređenjem BiH, danas su simbolično, na Dan državnosti BiH pokrenuli kampanju "Federalizam nije separatizam", pa su tako u više od 30 gradova i općina.

Plakati su osvanuli u sljedećim gradovima: Mostar, Stolac, Čapljina, Jablanica, Konjic, Ravno, Neum, Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Trebinje, Nevesinje, Bileća, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Fojnica, Vitez, Gornji Vakuf – Uskoplje, Bugojno, Novi Travnik, Travnik, Žepče, Zenica, Livno, Tomislavgrad, Glamoč, Drvar, Banja Luka i Orašje.

"Cilj je kampanje podizanje svijesti o trenutačnom problematičnom političko-pravnom ustroju BiH te javno zagovaranje federalnih načela za koja smatramo da su optimalan model akomodacije ustavnih načela konstitutivnosti i kao takav trenutačno najbolji mogući model za višenacionalnu državu kakva je BiH", saopćeno je iz Udruge Vrisak.

Federalizam kao sistem društveno-političke organizacije predstavlja vertikalnu podjelu vlasti i propisuje oblik vladavine sa visokim stepenom decentralizacije i autonomije federalnih jedinica pri čemu izvorni suverenitet pripada zajedničkoj državi.

"Budući da je karakter BiH plurinacionalan smatramo kako je potreban heterogenic etnokulturalni sistem kakav postoji recimo u Belgiji. Dugoročno stabilno rješenje je višenacionalni federalni model koji etnopolitike neće ukidati nego ih kroz načela i principe etnopravde artikulirati i harmonizirati u zajedničkom državnom okviru. Takav bi model bio garant vladavine zakona, jednakopravnosti i ustavno artikulirao različitosti", ističu iz Vriska.

Iz tog udruženja napominju kako su institucionalno proceduralno nasilje, manipulacije političkog, institucionalnog i medijskog Sarajeva, iznimno visok stupanj centralizacije i unitarizacije doveli bh. društva u političko – društvenu krizu.