{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U više od 30 gradova BiH besplatni pregledi mladeža

F
23.4.2013. u 12:56
0
5
U više od 30 gradova BiH besplatni pregledi mladeža
0
U više od 30 gradova BiH besplatni pregledi mladeža
U zdravstvenim ustanovama više od 30 gradova širom BiH počela je kampanja "Euromelanoma u BiH" u okviru koje su omogućeni za stanovništvo besplatni pregledi mladeža i drugih promjena na koži te interveniranje stručnjaka u slučaju potrebe.
Ta kampanja provodi se radi prevencije i rane detekcije karcinoma kože, a do 26. aprila bh. stanovništvu su omogućeni pregledi, bez uputnica i zdravstvenih knjižica.

Na Dermatovenerološkoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo pregledi mladeža vrše se od 8 do 13 sati. Prema riječima dermatologinje Klinike Hane Helppikangas odziv pacijenata je dobar. Od jučer, kad je kampanja počela, obavljeno je više od 300 pregleda, a oko 20 osoba upućeno je na Kliniku za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju.

Preventivni pregled neophodan je prvenstveno za osobe svijetle puti te one s opekotinama iz ranog djetinjstva.

Pregled obuhvata dermatoskopiju, što je kompjuterska analiza pigmentnih promjena na koži (mladeža) i prevencija malignog melanoma koji je najzloćudniji karcinom u humanoj patologiji. Na vrijeme dijagnosticiran znači spašen život.

Stručnjaci upozoravaju da maligni melanom najčešće nastaje nekontroliranim i dugotrajnim izlaganjem suncu ili u solariju. Stoga savjetuju da se u slučaju bilo kakve promjene mladeža potraži savjet ljekara. Naglašavaju da je maligni melanom izlječiv ako se otkrije na vrijeme i hirurški odstrani.

Kampanju "Euromelanoma u BiH" organizira Udruženje za prevenciju i borbu protiv karcinoma kože "Melanoma u BiH" i Udruženje dermatologa RS-a. Ovo je druga godina kako se ta kampanja odvija pod visokim pokroviteljstvom specijalnog izaslanika EU za BiH Petera Sorensena, a među pokroviteljima su i entitetska ministarstva zdravstva.

Euromelanoma je panevropska kampanja za prevenciju karcinoma kože koja djeluje radi informiranja javnosti o prevenciji karcinoma kože, ranoj dijagnozi i liječenju karcinoma kože. Pokrenuta je u Belgiji 1990. i proširila se na 34 države Evrope. Jedinstveni ovogodišnji moto za sve države sudionice je "Kožni karcinom se može vidjeti - Vidiš ga, zaustavi ga!"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: