BiH
90

U ViK za tri mjeseca zaposlene 22 osobe bez konkursa, nadležni kažu da je sve po zakonu

Piše: A. B.
KJKP ViK (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
KJKP ViK (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija od početka ove godine zaposlene su 22 osobe, bez konkursne procedure. Informaciju je za Klix.ba potvrdio nedavno imenovani direktor preduzeća Nezir Hadžić.

Kako je kazao, sa zapošljavanjem se počelo početkom godine, a sve je završeno do kraja marta. Interesantno je kako su navedeni zaposleni bez ikakve konkursne procedure, što je potvrdio i Hadžić.

"U prethodnom periodu u Vodovod su zaposlene 22 osobe. Nismo raspisivali nikakav konkurs, jer to nismo u obavezi uraditi - mi smo javno komunalno preduzeće. Prema Vladi Kantona Sarajevo smo uputili prijedlog da nam je potreban određen broj osoba, a oni su dalje provodili proceduru", kazao je za naš portal, direktor KJKP ViK Nezir Hadžić.

Kada je u pitanju zapošljavanje u javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini, problem nisu zakoni, već podzakonski akti kojima se pokušava obmanuti javnost u procesu zapošljavanja. U pitanju su pravilnici o radu koji se tiču naših javnih ustanova i preduzeća koji omogućavaju zapošljavanje bez raspisivanja javnih oglasa i druge manipulacije. U većini slučajeva, ključni kriteriji prilikom zapošljavanja nisu kompetencija, stručnost i profesionalnost, već druge podobne karakteristike.

Iz Porezne uprave Federacije BiH kazali su nam da se uvidom u bazu Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa jasno može vidjeti da su od 01. januara do 30. marta 2016. godine prijavljena 22 zaposlenika u KJKP ViK a osnovom osiguranja "radni odnos".

"Provjerom podataka za svih 22 zaposlenika u bazi Jedinstvenog sistema evidentno je da je: 14 uposlenih prije zasnivanja radnog odnosa bilo evidentirano na Službi za zapošljavanje s osnovom osiguranja 'nezaposlena osoba'. Također je evidentno da je šest zaposlenika imalo radni odnos kod drugih privrednih subjekata, s tim što samo za jednog zaposlenika nije prekinut staž, dok su ostalih pet zaposlenika imali odjave s osiguranja po osnovu radnog odnosa kod privrednih subjekata do 31 decembra 2015. godine, što ne mora da znači da nisu bili evidentirani kod Službe za zapošljavanje, s obzirom da se u bazi Jedinstvenog sistema prijavljuju nezaposlena lica za koja se uplaćuje doprinos za zdravstveno osiguranje", navode za Klix.ba iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da su preostala dva zaposlenika evidentirana s osnovom osiguranja "izbjeglica" (osiguranje u određenim okolnostima) i osiguranje po osnovu sauživalac porodične penzije.

Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, za Klix.ba je rekao da preduzeće ViK nije bilo u obavezi da raspiše konkurs za prijem radnika, jer se radi o zapošljavanju na određeno vrijeme.

"U proteklom periodu u KJKP ViK zaposlene su 22 osobe, a najviše zbog postrojenja u Butilama i za to su dobili saglasnost ministarstva. Za rad na takvom postrojenju potrebni su obrazovani i kvalificirani ljudi, posebno inžinjeri. Jedan dio zaposlenih ljudi će biti angažiran na otkrivanju nelegalnih potrošača vode i proveđenju sankcija prema njima", izjavio je ministar Senad Hasanspahić.

Naveo je također da je u periodu od oktobra prošle godine do marta 2015. godine, iz KJKP ViK, 59 osoba otišlo u penziju, što je još jedan od razloga o potrebi za zapošljavanjem novih ljudi.

Podsjećamo, Nadzorni odbor KJKP ViK je 9. marta ove godine, Nezira Hadžića imenova i potvrdio za direktora preduzeća. Hadžić je prije zvaničnog imenovanja, poziciju preuzeo s funkcije rukovodioca Komercijalne službe.