|

U Vijećnici izložba "Talenti iz sjene" povodom Međunarodnog dana djeteta

U Vijećnici izložba "Talenti iz sjene" povodom Međunarodnog dana djeteta
18
F
FENA
20.11.2014. u 08:12
0
komentara
18

dijeljenja
U Vijećnici izložba "Talenti iz sjene" povodom Međunarodnog dana djeteta Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, Udruženje "EDUS- Edukacija za sve" organizira danas likovnu izložbu u auli sarajevske Vijećnice pod nazivom "Talenti iz sjene".
Na izložbi će biti predstavljeni radovi više od 20-ero djece s poteškoćama u razvoju, prema izboru stručnjaka Dženata Drekovića, Branke Fetahagić i Adisa Lukača.

Neki od njih su radovi učenika koji su postavljeni u JU "Mjedenica" i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih generacija.

Osim crteža u raznim tehnikama, bit će predstavljene i slike na svili, te skulpture i reljefi u glini i keramici.

Teme su raznovrsne, od pejzaža do portreta, uključujući i interpretacije velikih majstora kao što su Van Gogh, Matisse, Da Vinci i drugi.

Udruženje EDUS izložbom u Vijećnici želi učiniti korak naprijed, fokusirajući se na izrazite talente nekih od te djece, kroz koje se oni jasno mogu vidjeti ne samo kao jednaki, već izuzetno nadareni individualci.

Ocjenjuje se da postoji ogroman jaz između njihovih pojedinačnih talenata i mogućnosti koje im se pružaju da ih u potpunosti realizuju, na svoju i korist društva.

"Cilj ove izložbe je da se taj jaz pokuša smanjiti, davanjem mogućim, a nepriznatim 'matisima' i 'vangogovima', barem na kratko, pažnju koju zaslužuju", ističe se u saopćenju.

Izložbu, koja će biti otvorena do 23. novembra, omogućili su Grad Sarajevo i uprava Vijećnice, a ulaz je slobodan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.