Chevening stipendije
236

U Veliku Britaniju na jednogodišnji master studij odlazi 13 stipendista iz BiH

Klix.ba
Britanska ambasada je danas upriličila prijem za nove Cheevning stipendiste iz Bosne i Hercegovine. Njih trinaest, što je do sada najviši broj stipendista po akademskoj godini iz Bosne i Hercegovine, odlazi na jednogodišnji master studij u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Chevening je stipendija koja omogućava master studij u trajanju od godinu dana iz bilo koje oblasti i na bilo kojem univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stipendija pokriva školarinu, troškove putovanja i života.

Ovogodišnji stipendisti će sticati nova znanja iz oblasti prava, psihologije ekonomskog života, upravljanja međunarodnim razvojem, digitalne arheologije, korporativne društvene odgovornost, menadžmenta u muzičkoj industriji, medija i komunikacija, arhitekture itd. na nekim od prestižnih britanskih fakulteta u Londonu, Glasgowu, Manchesteru, Sussexu i Durhamu.

Današnji prijem je bio prilika da se novi stipendisti upoznaju između sebe, ali i sa nekim od prethodnih Chevening stipendista sa kojima su razmjenili iskustva i savjete.

Ovom prilikom, ambasador Field je rekao: „Veliko mi je zadovoljstvo što danas ispraćamo trinaest novih Chevening stipendista iz BiH, najviše do sada. Oni će narednih godinu dana pohađati postdiplomski studij na fakultetima u Londonu, Glasgowu, Manchesteru, Sussexu, Durhamu. Poželjeli smo im sretne i uspješne studije. Pozivam i druge mlade ljude u BiH da iskoriste ovu priliku i nastave studij u UK-u.”

Chevening stipendije dodjeljuje vlada Ujedinjenog Kraljevstva studentima iz cijelog svijeta koji žele studirati na visokoobrazovnim ustanovama Velike Britanije. Namjenjene su najperspektivnijim budućim liderima koji će donijeti promjene i iskoristiti svoje stečeno znanje i ekspertizu kako bi doprinijeli napretku i razvoju svoje zemlje. Program postoji od 1983. godine, a stipendisti dolaze iz više od 160 zemalja svijeta.

Od 1996. godine, program Chevening stipendija dostupan je studentima iz Bosne i Hercegovine. Do sada, više od 200 Chevening stipendista iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovom programu.

Proces podnošenja prijava za Chevening stipendije za akademsku 2020./2021. godinu je počeo i traje do 5. novembra 2019. godine. Ove godine takodjer nudimo i Cyber Security Fellowship u trajanju od 3 mjeseca.

Više informacija o samoj stipendiji možete naći na web stranici www.chevening.org.