BiH
0

U velikoj vojnoj vježbi EUFOR-a prvi put i pripadnici Oružanih snaga BiH

FENA
EUFOR će od 16. do 20. augusta održati veliku vojnu vježbu u BiH, u kojoj će učestvovati rezervne snage iz Njemačke i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio glasnogovornik EUFOR-a Neil Matheison, ova će vježba poslužiti za provjeru postupka aktiviranja rezervnih snaga EUFOR-a lociranih u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

"Bit će to prva takva vježba od tranzicije EUFOR-a i predstavlja najmasovnije raspoređivanje trupa za podršku EUFOR-u ove godine", naveo je Matheison.

Također, po prvi put u jednoj velikoj vježbi EUFOR–a učestvuje i pješadijska četa Oružanih snaga BiH.

Pripadnici jednog bataljona 232. Brdske regimente iz Njemačke počeli su u Sarajevo pristizati jučer. Oni će 16. augusta biti raspoređeni u bazi Orao u Tuzli. Vježba će biti izvedena u bazi Commanche.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a istog dana će se paralelno rasporediti u Centru za obuku na Manjači kod Banja Luke.

Naredna četiri dana obje će jedinice vježbati različite scenarije i demonstrirati sposobnost EUFOR-a da doprinese održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, kazao je Matheison.

Komandant EUFOR-a kontradmiral Hans-Jochen Witthauer izražava zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane BiH odlučilo da učestvuje u ovoj vježbi.

On vjeruje da će aktivnosti sa EUFOR-ovim vojnicima ojačati već dobre postojeće veze.