{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Varšavi otvorena ambasada BiH

F
30.6.2006. u 15:45
0
0
U Varšavi otvorena ambasada BiH
0
U Varšavi otvorena ambasada BiH
Nakon Praga i Sofije, u petak je u Varšavi upriličeno svečano otvaranje Ambasade BiH, što predstavlja nastavak procesa širenja mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava naše zemlje u novim članicama Evropske unije.
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić na otvaranju je istaknuo tradicionalno dobre odnose između dvije zemlje te uvjerenje da će otvaranje Ambasade BiH u Varšavi dati novi podsticaj njihovom daljnjem razvoju i unapređenju.

U ime poljske vlade ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja bh. ambasade te poručila kako Poljska podržava napore naše zemlje za priključenje evropskim i euroatlantskim integracijama.

Na sastanku s ministricom Fotyga razgovarano je o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i Poljskoj. Ministar Ivanić je upoznao sagovornicu s tokom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju te reformskim procesima. Posebno je iskazano zanimanje za ustavne reforme i reformu policije.

Ministrica Fotygs zanimala se i za najaktuelnija pitanja od regionalnog značaja, u prvom redu Kosovo i nezavisnost Crne Gore.

Iskazana je spremnost Poljske za podršku BiH ka NATO-u i EU, kao i pomoć u obuci državnih službenika i eksperata iz BiH.

Ministar Ivanić se zahvalio na učešću Poljske u međunarodnoj policiji i vojnim snagama u BiH, a posebno na činjenici da je Poljska od 1. maja ove godine ukinula plaćanje na izdavanje viza bh. građanima, što također predstavlja prijateljski gest prema našoj zemlji, navodi se u saopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: