BiH
3

U utrci za gradonačelnika Tuzle osam kandidata, počela predizborna obećanja

Piše: A. K.
Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Od održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini dijeli nas još nešto više od dva mjeseca, a za poziciju gradonačelnika Tuzle kandidaturu je predalo šest političkih stranaka i dva nezavisna kandidata. Ovo je ujedno i najveći broj kandidovanih od prvih izbora održanih 1990. godine do danas.

Na poziciji gradonačelnika Tuzle do 2. oktobra ove godine, kada će biti održani lokalni izbori u našoj zemlji, nalazi se Jasmin Imamović, koji je trenutno u četvrtom mandatu.

Imamović, inače član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na poziciju prvog čovjeka Tuzle stupio je 2001. godine, a da pretenduje i na peti mandat u prilog ide činjenica da je od svoje partije ponovo kandidovan.

U utrci se nalazi i aktuelni ministar zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) Bahrudin Hadžiefendić. Njega su predložile dvije stranke, i to Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost.

I Demokratska fronta također ima svog kandidata. Nakon što nije uspjela ostvariti zajednički jezik sa SDP-om kada je riječ o zajedničkom kandidatu, ova stranka predložila je Alena Gadžu, bivšeg ministra unutrašnjih poslova TK.

Gadžo je funkciju ministra obnašao nešto više od mjesec dana, a smijenjen je 9. jula 2015. godine, tako što je premijer TK Bego Gutić na vanrednoj sjednici Skupštini TK podnio ostavku, a da bi na drugoj koja je održana u istom danu ponovo bio predložen te imenovan za prvog čovjeka kantona.

Ponudu za izbor gradonačelnika Tuzle upotpunjuje i poznati neurolog dr. Adnan Burina, kojeg je predložila Naša stranka.

Tuzlanska alternativa na zanimljiv način predložila je svoju kandidatkinju, a riječ je o finansijskoj službenici Rudnika uglja Šikulje Amiri Malkočević.

Naime, predsjedništvo pomenute stranke raspisalo je javni konkurs za izbor kandidata za gradonačelnika Tuzle. Na pomenuti konkurs mogli su se prijaviti svi Tuzlaci. Među njima je bila i Malkočević, a kojoj je u konačnici i pripala kandidatura.

S druge strane, kada je riječ o nezavisnim kandidatima za gradonačelnika Tuzle Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) pristigle su dvije kandidature. Riječ je o nekadašnjem direktoru Elektrotehničke škole u Tuzli Elmiru Mujkanoviću i vlasniku Radiostanice Kameleon i firme Coloseum Zlatku Berbiću.

Osim Imamovića i Berbića svi kandidati su po prvi put u utrci za gradonačelničku poziciju, a čime je građanima ponuđeno osvježenje političke scene.

Iako će početak predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore biti ozvaničen 2. septembra tekuće godine, neki od kandidata su već započeli lične promocije.

Što se tiče predizbornih obećanja, Tuzlacima, između ostalog, nude veći broj radnih mjesta, posebno za mlade osobe, rekonstrukciju sportskih objekata, dovođenje stranih investitora u grad...

Širok spektar kandidata Tuzlacima se nudi i kada je u pitanju izbor vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla. Do 20. jula ove godine CIK je ovjerio kandidature 306 osoba.