{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U utorak prva presuda zbog podizanja kamatnih stopa

S
16.8.2009. u 15:38
0
3
U utorak prva presuda zbog podizanja kamatnih stopa
0
U utorak prva presuda zbog podizanja kamatnih stopa
Opštinski sud u Sarajevu saopštiće će u utorak, 18.avgusta, presudu "Inteza Sanpaolo banci", i početi pretres u sporu sa "Unikredit bankom" protiv kojih je zbog neosnovanih podizanja kamatnih stopa prekršajne naloge podnijela federalna Uprava za inspekcijske poslove.
Presuda "Inteza Sanpaolo banci" trebala je biti saopštena 14. avgusta, ali je Sud odložio za narednu sedmicu, a osim završetka izvođenja dokaza koji se odnose na povećanje godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit od 33.000 KM Admiru Tatiću iz Sarajeva protiv iste banke protekle sedmice održana su još dva ročišta.

Usmenim pretresom u ovom sporu 12. avgusta, počeo je dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga federalne Uprave za inspekcijske poslove protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Predstavnici "Inteza Sanpaolo banke" ističu da je povećanje nekih od kamata izvršeno zbog promjena na tržištu, odnosno rasta euribora, dok pomoćnik direktora federalne inspekcije Josip Bašić tvrdi da je ova banka nastavila povećavati kamate i u julu nakon drastičnog pada euribora sa 4,5 na 1,5 odsto.

Predstavnici ove banke smatraju da je postupak koji se vodi neosnovan i da federalna Uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za njegovo pokretanje.

Ova uprava je ranije najavila da će, ukoliko Opštinski sud Sarajevo potvrdi njene navode, te se pokaže da je u pitanju šira pojava, uslijediti kolektivna tužba protiv banaka koje su neosnovano podizali kamate.

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak navodi da će ako sud donese pozitivne presude, banke morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, i da se tu radi o desetinama miliona KM.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.

Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: