Sud BiH
0

U utorak presuda u predmetu Krsto savić i drugi

FENA
Izricanje presude u predmetu Krsto Savić i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu zakazano je za utorak 24. marta, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Krstu Savića i Milka Mučibabića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Milka Mučibabića optužnica tereti i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da su optuženi za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području općina Nevesinje, Kalinovik, Gacko i Bileća učestvovali u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. U optužnici se dalje navodi da su pripadnici SJB Gacko pod komandom Krste Savića učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva općine Gacko.

Prema navodima iz optužnice, pripadnici SJB Kalinovik su 25. juna 1992. godine organizirali i sproveli hapšenje svih muškaraca Bošnjaka u Kalinoviku i okolnim selima Mjehovina, Jelašce i Vihovići. Uhapšene civile zatvorili su u OŠ “Miladin Radojević” gdje su zadržani do 7. jula 1992. Svi zatočeni muškarci, njih oko 80, 5. augusta iste godine su kamionima odvedeni i strijeljani u mjestu zvanom Ratine kao i na lokaciji Miljevskih tunela.

Optuženi Milko Mučibabić je, kako se navodi u optužnici, u periodu od juna do septembra 1992. godine s pripadnicima SJB Nevesinje učestvovao u hapšenju i mučenju Bošnjaka i Hrvata u gradu Nevesinju. Dana 7. septembra 2007. godine u porodičnoj kući, općina Nevesinje, optuženi Mučibabić je, navodno, neovlašteno držao vatreno oružje i municiju.