BiH
0

U utorak nastavak suđenja Miloševiću

NINA
Suđenje bivšem srpskom i jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću trebalo bi u utorak biti nastavljeno u Haaškom tribunalu nakon tri sedmice prekida zbog zimskog odmora.

Kao prvi svjedoci njegove odbrane u nastavku suđenja, koje je počelo 12. februara 2002., pojavit će se bivši pripadnici "plavih kaciga", Francuz Patrick Barriot i njegova zemljakinja Eve Crepin za koje je francuska agencija AFP danas navela da su "poznati po prosrpskom djelovanju".

Sudsko vijeće Haaškog tribunala koje vodi proces protiv Miloševića nije bilo dostupno da bi preciziralo tačan datum kada će ti Francuzi biti saslušani.

Milošević (63) je optužen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom rata u Hrvatskoj (1991. – 1995.), u BiH (1992. – 1995.) i na Kosovu (1998. - 1999). Njega optužnica tereti i za genocid u BiH.

Tužilaštvo je u februaru prošle godine završilo s iznošenjem dokaza protiv bivšeg šefa jugoslavenske države, a Milošević, koji se sam brani, započeo je svoju odbranu u augustu iste godine.

Poslije mnogobrojnih prekida suđenja zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, suci su odlučili 2. septembra 2004. nametnuti mu kao branitelje britanske advokate Stevena Kaya i Gillian Higgins.

Budući da se takvoj odluci Milošević usprotivio i nakon što je više svjedoka odbrane odustalo pojaviti se u sudnici zbog toga što ih optuženi ne ispituje, Žalbeno vijeće tribunala u Hagu je odlučilo 1. novembra prošle godine da se Milošević sam brani, ali će ga nametnuti branitelji zastupati ako se ponovno razboli.

Miloševiću je određeno 150 radnih dana za odbranu tako da se predviđa da će suđenje protiv njega biti završeno krajem ove godine.