Grom u njedrima Igmana
74

U utorak 27. godišnjica pogibije Čede Domuza i Smaje Some

A. P.
U utorak 30.07. navršava se 27 godina od pogibije heroja Hadžića i Bosne i Hercegovine Čedomira Domuza i Smaje Some. Udruženje za zaštitu lika i djela "Grom u njedrima Igmana" i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" općine Hadžići ovih dana završavali su posljednje pripreme pred ovu godišnjicu.

"Proteklih dana imali smo pune ruke posla. Čistili smo spomen-obilježje, ali i postavili novu informativnu tablu, koju su vandali pokidali. Protekla godina je bila godina napada na heroje BiH koji su pokopani Brezovači. Dok su jedni stoku dovodili na ispašu u krug spomen-obilježja koje je uredno ograđeno, drugi su se trudili da na svaki način ometaju pripreme za ovu godišnjicu. Zaista je nevjerovatno da polako zaboravljamo naše heroje", kaže Maid Đelilović, koordinator za medije Udruženja "Grom u njedrima Igmana".

Đelilović je iskoristio ovu priliku i pozvao sve građane općine Hadžići i patriote da dođu 30.07. na Brezovaču.

"Čedomir Domuz, Smajo Somo i Adnan Došlić kao istinske patriote zaslužuju da se pojavimo 30.07. na Brezovači. Možda ova država nije onakva za kakvu su se borili i dali svoj život, ali je naša i mi rezervnu državu nemamo. Moramo se ugledati na ljude poput Domuza, Some i brojnih drugih boraca koji su dali ono najvrednije, svoj život da bi mi danas slobodno hodali. Ne smijemo zaboraviti naše heroje, ljude bez kojih ni nas ne bi bilo. Moramo ih se sjećati kako nam se istorija ne bi ponovila. Sjećajući se njih i njihove žrtve za domovinu, čuvamo i samu BiH", dodao je Đelilović.

Đelilović ističe da je ove godine sam program obilježavanje počeo malo ranije.

"Naime, prije mjesec dana na svom putu prema Potočarima posjetili su nas učesnici Marša mira Dubrovnik – Sarajevo – Potočari. Oni su na Brezovači odali počast herojima Hadžića, Čedomiru Domuzu i Adnanu Došliću, a imamo informaciju da dolaze i na godišnjicu. Ponosno smo i zahvalni što možemo da budemo njihovi domaćini", rekao je Đelilović.

Maid Đelilović, magistar komunikologije i ove godine "potpisuje" program obilježavanja 27. godišnjice od pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some.

"Što se programa tiče, on će biti spoj mladosti i iskustva. Pored sjećanja iz priča saboraca naših heroja, program ćemo približiti i mlađim generacijama. Vodilja u kreiranju ovog programa je činjenica da mora biti zanimljivo svim generacijama. Mislim da smo posljednje tri godine uspjeli, a evo i ove ćemo. Kulturno, skromno a na samom kraju inovativno", kaže Đelilović o programu.

Program obilježavanja 27. godišnjice održat će se u utorak 30.07.2019. godine sa početkom od 10:30 sati na brdu Brezovača u podnožju planine Igman.