Milorad Dodik
0

'U ustavnim promjenama u BiH mogući minimalni zahvati'

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izrazio je danas spremnost da učestvuje u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH, ali uz stav da je na tom planu moguće „samo nešto minimalno uraditi“.

To bi se odnosilo, kazao je, na izbor članova Predsjedništva BiH, gdje bi se ukinuo tzv. nacionalni ekskluzivitet prilikoma izbora kolektivnog šefa države, a također moguće je povećanje broja poslanika u Domu naroda Parlameta BiH.

„Moguće je samo to, i ništa više“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci komentirajući stav visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji smatra da se u BiH moraju provesti ustavne reforme, i to još u ovoj godini

Inzko je sinoć u Diplomatskoj akademiji u Beču, učestvujući u panel diskusiji "BiH na raskršću, Dejtonski sporazum - blagoslov ili prokletstvo", rekao da ustavne reforme moraju provesti domaći predstavnici u BiH, te da će on u tome pomoći i pružiti podršku.

Visoki predstavnik je iznio i stav da je Dejtonski sporazum je donio mir, ali je došlo vrijeme da se ide korak dalje i moraju biti provedene ustavne reforme kako bi se BiH suočila sa izazovima i zahtjevima evropskih integracija.

"Prve reforme treba da se provedu još u ovoj godini", precizirao je Incko, ističući da iduća godina zbog izbora neće biti povoljna za to.