Ombudsmeni BiH
0

U USK se krše dječija prava

FENA
Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost činjenicom da učenici osnovnih i srednjih škola na području Unsko-sanskog kantona (USK) ne pohađaju nastavu, čime su ozbiljno ugrožena dječija prava.

Kada je u pitanju zaštita dječijih prava, treba poći od UN-ove Konvencije o pravima djeteta koja je sastavni dio Ustava BiH i direktno se primjenjuje u našoj državi, te obavezuje sve nas da sve što radimo, radimo u najboljem interesu djeteta, što je ujedno i jedan od osnovnih principa Konvencije, saopćeno je iz Ureda ombudsmena BiH.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da spomenuta konvencija u članovima 28. i 29. propisuje da dijete ima pravo na obrazovanje i da je država obavezna da osigura besplatno i obavezno osnovno obrazovanje i podstiče različite oblike srednjeg obrazovanja dostupne svima.

Istovremeno, Ombudsmeni BiH izražavaju zabrinutost zbog dužine trajanja štrajka, bez naznaka njegovog okončanja, te nepostojanja efikasnih mjera nadležnih organa vlasti i izostanka dijaloga s predstavnicima sindikata prosvjetnih radnika.

Štrajk prosvjetnih radnika USK-a negativno će se reflektovati na znanje djece, posebno zbog dužine trajanja štrajka, a imajući u vidu da će djeca morati izgubljeno vrijeme nastave nadoknaditi, upozoravaju Ombudsmeni BiH.

Stoga, Ombudsmeni BiH pozivaju sve relevantne institucije da urgentno poduzmu potrebne mjere da bi se riješila novonastala situacija.