{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U USK se krše dječija prava

F
20.10.2009. u 12:17
0
1
U USK se krše dječija prava
0
U USK se krše dječija prava
Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost činjenicom da učenici osnovnih i srednjih škola na području Unsko-sanskog kantona (USK) ne pohađaju nastavu, čime su ozbiljno ugrožena dječija prava.
Kada je u pitanju zaštita dječijih prava, treba poći od UN-ove Konvencije o pravima djeteta koja je sastavni dio Ustava BiH i direktno se primjenjuje u našoj državi, te obavezuje sve nas da sve što radimo, radimo u najboljem interesu djeteta, što je ujedno i jedan od osnovnih principa Konvencije, saopćeno je iz Ureda ombudsmena BiH.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da spomenuta konvencija u članovima 28. i 29. propisuje da dijete ima pravo na obrazovanje i da je država obavezna da osigura besplatno i obavezno osnovno obrazovanje i podstiče različite oblike srednjeg obrazovanja dostupne svima.

Istovremeno, Ombudsmeni BiH izražavaju zabrinutost zbog dužine trajanja štrajka, bez naznaka njegovog okončanja, te nepostojanja efikasnih mjera nadležnih organa vlasti i izostanka dijaloga s predstavnicima sindikata prosvjetnih radnika.

Štrajk prosvjetnih radnika USK-a negativno će se reflektovati na znanje djece, posebno zbog dužine trajanja štrajka, a imajući u vidu da će djeca morati izgubljeno vrijeme nastave nadoknaditi, upozoravaju Ombudsmeni BiH.

Stoga, Ombudsmeni BiH pozivaju sve relevantne institucije da urgentno poduzmu potrebne mjere da bi se riješila novonastala situacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: